Hlavní obsah

Podle pocitové mapy fajnOVA se Ostravanům líbí, kde je zeleno, čisto, klid a živo

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocitová mapa fajnOVA pomáhá k přípravě strategického plánu Ostravy na léta 2017 - 2023. Lidem se v Ostravě líbí hlavně tam, kde je zeleň, čisté prostředí, zábava nebo klid na procházky a rodinné vyžití. Ukazují to průběžná data z online mapy města, kterou od konce června vyplnilo téměř 700 lidí.

Foto: Josef Zajíc

Pocitová mapa fajnOVA byla k dispozici na více místech Ostravy.

Článek

Lidé do pocitové mapy fajnOVA barevnými body značili, kde se v Ostravě cítí fajnově a naopak, kde by se město mělo rozvíjet a kam by vzali návštěvníky odjinud. Mapa je přístupná na www.fajnova.cz/pocitova-mapa až do konce srpna.

Elektronická mapa je obdobou té, s níž zaměstnanci magistrátu obcházejí akce a festivaly ve městě a sbírají podněty pro tvorbu strategického plánu rozvoje města.

„Přes 8200 barevných bodů v pocitové mapě výstižně ukazuje, jak se lidé v Ostravě cítí. Nejlépe hodnotí parky a klidové zóny, sportoviště nebo kulturní centra. Stejně vypovídající je hodnocení míst, která by se měla rozvíjet, nebo se tam lidé dobře necítí,” uvedla Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Nejvíce modrých bodů - místo kde se cítím fajnově - lidé zaznačili v centru města, na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě a také tam, kde je hodně zeleně, jako například podél nábřeží Ostravice, v Komenského sadech, v zoo nebo v Bělském lese.

Shluky žlutých bodů - místo, které doporučím návštěvníkům - jsou nejvíce vidět v centru města a tam, kde jsou největší atraktivity, jako v Dolních Vítkovicích, ostravské zoo, Landek Parku, Dolu Michal, na Slezskoostravském hradě, koupalištích, hřištích a podobně.

Oranžové body - místo, kde by se město mělo rozvíjet - se hromadně vyskytují například na Masarykově náměstí nebo na Černé louce v centru města.

Červené body - označují místa, kde se lidé necítí dobře nebo bezpečně. Koncentrují se například v Ostravě-Přívoze, na Stodolní ulici v centru města, podél silnice Místecké nebo u dopravních terminálů, například u Vítkovického nádraží, hlavního nádraží, Sadu Boženy Němcové či uprostřed odlehlých sídlišť.

„Do mapy je možné zaznačit své pocity ke konkrétním místům v Ostravě a ke každému přidat i komentář. Na pocitovou mapu brzy naváže další možnost, jak se zapojit do tvorby nového plánu Ostravy. Město chystá elektronický formulář pro sběr konkrétních projektových záměrů. O jeho spuštění bude informovat,” dodala Andrea Vojkovská.

Podrobnosti a aktuality o přípravě strategického plánu Ostravy na léta 2017 - 2023 jsou nawww.fajnova.cz.

Související témata:

Výběr článků

Načítám