Hlavní obsah

Po Slavících převzal Karel Gott dvojnásobnou platinovou desku Supraphonu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvaačtyřicetinásobný slavík Karel Gott převzal v pondělí 27. listopadu dvojnásobnou platinovou desku za prodej alba Karel Gott 40 slavíků. Předání v prodejně Supraphon Musicpoint se zúčastnil také autor kompilace Miloš Skalka a tým z vydavatelství Supraphon.

Foto: Martin Kubica / Supraphon 2017

Karel Gott obdržel za prodej 2CD 40 slavíků dvojnásobnou platinovou desku.

Článek

Významnou trofej převzal zpěvák z rukou ředitelky vydavatelství Supraphon Ivy Milerové.

Album, které vyšlo v září minulého roku, přineslo jubilejní audio přehled úctyhodného počtu ocenění fenomenálního zpěváka. Ve světě podobná situace neexistuje: být čtyřicetkrát nejvýše umístěn v každoroční anketě popularity je na zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Ať už se trofej jmenovala Zlatý či Český slavík, je skutečností, že od roku 1963 do roku 2015 jich Karel Gott získal rovné čtyři desítky. Kontinuální řada udělených cen byla jen výjimečně přerušena dočasným úspěchem zdatných konkurentů a pětiletým nesoutěžením v 90. letech.

Karel Gott tak byl vlastně rok co rok dalším vítězstvím ujištěn o jeho právem trvalé popularitě u již několikáté posluchačské generace. Hudební módy i zpívající kolegové se mezitím mnohokrát vystřídali, ale Gottovo postavení v čele zůstalo pevné.

Kompilace 40 slavíků (výběr písní stejně jako zaujatý a zasvěcený text v bookletu z pera Miloše Skalky) dokládá na čtyřiceti příkladech, proč tomu tak je. Všechny songy jsou v originálních verzích, tedy s vůní doby vzniku. Ukazují stylové i aranžérské proměny repertoáru, vždy připraveného podpořit Gottův jedinečný hlas a interpretaci.

Od Oči má sněhem zaváté přes Cestu rájem, Lásku bláznivou, Je, jaká je, Má píseň, Jdi za štěstím, Beatles, Krev toulavou, Pretty Woman, Být stále mlád, Když muž se ženou snídá nebo Sentiment až po Dál jedu si svou. Čtyřicítku písniček uzavírají dva bonusy v podobě písní Michala Davida Perfektní den a Země vstává.

„Velice si tohoto ocenění vážím, děkuji všem, kteří na albu spolupracovali, zejména pak vydavatelské firmě Supraphon a Miloši Skalkovi, který kompilaci autorsky připravoval. Děkuji rovněž všem, kteří si album zakoupili, což je rok od roku cennější,“ řekl Karel Gott po předání ocenění.

Komorního předání v prodejně SUPRAPHON Musicpoint se zúčastnil také autor kompilace Miloš Skalka a tým z vydavatelství.

„Vzhledem k tomu, že jsme si dovolili trochu předvídat, tak na dvojalbu 40 slavíků najdou posluchači rovnou dvaačtyřicet skladeb,“ okomentovala ředitelka vydavatelství Supraphon Iva Milerová zpěvákovo sobotní již 42. vítězství ve "slavičí" anketě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám