Hlavní obsah

Plzeňský povídkář pokřtil novou knížku

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milan Čechura, plzeňský prozaik představil svou novou knížku Dědečkárna v Galerii města Plzně.

Foto: Marek Velebný

Milan Čechura a Vladimír Líbal

Článek

Večer v pátek 17. prosince se v Galerii města Plzně slavnostně uváděla na trh nová knížka Milana Čechury s názvem Dědečkárna

Večer uváděl sám autor Milan Čechura s Vladimírem Líbalem, který mu jeho knížku ilustroval. Autor sám zahrál několik svých písniček, které složil speciálně k různým literárním příležitostem, tj. i pro tento večer, kdy se křtila jeho nová knížka.

Čechura vtipně uvedl, že napsal Dědečkárnu, když babičce byla v české literatuře věnována velká pozornost, ale aby bylo vše v rovnováze, že název Dědečkárna je rodu ženského. S vymýšlením názvu knihy nebyl problém, dost se nabízelo, neboť to je knížka o jeho radostech i strastech s vnoučaty, řekl autor.

Diváci, kteří postupně zaplňovali sál Galerie města Plzně si poslechli vedle autorových historek i několik vtipných ukázek z křtěné knihy. Každý, kdo v Plzni něco v kultuře a literatuře znamená, zde chtěl být přítomen. Nakonec promluvila ke knize i autorovi Helena Šlesingerová, ředitelka Knihovny města Plzně, a prezentovala malý jazykovědný rozbor slova dědeček a dědečkárna.

Útlá, vtipná kniha Milana Čechury může být v tomto adventním čase milým, vtipným a smysluplným dárkem k Vánocům nejen pro dědečky, ale pro každého se smyslem pro humor.

Související témata:

Výběr článků

Načítám