Hlavní obsah

Plzeň uspěla v soutěži Obnovitelné desetiletí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Plzeň získalo 2. místo v soutěži Obnovitelné desetiletí, v kategorii Chytrá energie měst a obcí se umístilo hned za energeticky soběstačnou obcí Kněžice.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeň se svým přístupem k hospodaření s energií řadí mezi přední města České republiky.

Článek

Slavnostní vyhlášení vítězných projektů se uskutečnilo 13. října v Praze. Porotu složenou ze 42 odborníků na projektu Plzně zaujaly už realizované aktivity, jako jsou například testování elektrobusů, energetické využití bioplynu na čističce odpadních vod, intenzivní opatření v budovách města, jež vedou k výrazným úsporám energií, využití biomasy v městské teplárně s kombinovanou výrobou tepla a elektřiny a další projekty.

Ke 2. místu pomohly i záměry, které chystá město v rámci iniciativy Smart City Plzeň, jde například o energetické využití kalů z čistírny odpadních vod v městské teplárně.   

„Úspěch našeho projektu, který jsme nazvali Koncepční přístup k využívání obnovitelných zdrojů energie, je pro nás potvrzením toho, že Plzeň umí realizovat chytrá řešení v oblasti životního prostředí. Tím to ale nekončí, chystáme další záměry, zvažujeme například instalaci fotovoltaických elektráren na vhodné střechy městských budov a podobně,” uvedl primátor Martin Zrzavecký. Plzeň má zpracovanou vlastní územní energetickou koncepci i jednotlivé akční plány.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře se Plzeň svým přístupem k hospodaření s energií řadí mezi přední města České republiky, která se touto problematikou systematicky zabývají.

„Už šest let funguje například v naší městské teplárně takzvaný zelený kotel, který nahradil zdroje spalující hnědé uhlí a umožnil další připojování odběratelů při likvidaci drobných topenišť. Teplo ze soustavy teplárny je v Plzni prodáváno za příznivou cenu. Snížení spotřeby hnědého uhlí dosáhneme také díky spalovně v Chotíkově, která nedávno najela na plný provoz, jde o jedno z nejmodernějších zařízení na využití komunálního odpadu v Evropě,” informoval Pavel Šindelář.

Plzni se také daří snižovat spotřebu energií a vody ve svých objektech i v budovách užívaných jejími příspěvkovými organizacemi. Pokles zaznamenává radnice u většiny ze 137 sledovaných objektů, a to i přesto, že u mnoha z nich byly provedeny nástavby nebo přístavby a přibyly spotřebiče. Za úsporou stojí zateplování, výměna starých zdrojů tepla, proškolování zaměstnanců, odhalování tepelných ztrát termovizní kamerou i další opatření.

Podle Františka Kůrky z Odboru správy infrastruktury Magistrátu města Plzně, který přihlášení do soutěže zajišťoval, porotu zaujaly také záměry, na nichž Plzeň nyní pracuje.

„Existuje několik projektových záměrů v rámci iniciativy Smart City Plzeň. Tam patří například energetické využití kalů z čistírny odpadních vod v městské teplárně nebo projekt nazvaný Střechy pro FVE, který zvažuje instalaci fotovoltaických elektráren na vhodné střechy budov užívaných městem. Jeho cílem je nahradit části vlastní spotřeby a poskytnout elektrické energie návštěvníkům pro dobíjení elektroniky, elektrokol či akumulátorových invalidních vozíků,” doplnil František Kůrka.

Reklama

Výběr článků

Načítám