Hlavní obsah

Plzeň uctila památku veteránů

Novinky, Jaroslav Kreisinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý svět si každoročně připomíná 11. listopad jako den válečných veteránů padlých ve všech válkách a také ukončení první světové války. Symbolem dne veteránů je květ vlčího máku, který má svůj původ v básni kanadského vojenského lékaře, pplk. Johna McCrae, který během svého nasazení na frontě první světové války složil smutnou báseň Na polích flanderských.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Den válečných veteránů v Plzni

Článek

Také Plzeň si připomněla tento významný den tradičně u pomníku ČsOL v parku Homolka na náměstí Milady Horákové na Slovanech. Akt začal symbolicky v 11 hodin.

V roce 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. Hlavními signatáři příměří byli vrchní velitel spojeneckých sil maršál Ferdinand Foch a německý zástupce Matthias Erzberger.

Vzpomínce, kterou pořádá Československá obec legionářská - jednota Plzeň a Krajské vojenské velitelství Plzeň, byl přítomen také hejtman Plzeňského Kraje Václav Šlajs, radní pro kulturu Jaroslav Šobr a další hosté. Během oslav byly předány pamětní medaile významným lidem, veteránům a zástupcům zájmových složek.

Poté co se k památníku položily věnce a květiny, uctili přítomní památku všech padlých minutou ticha. Na závěr zazněla státní hymna České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám