Hlavní obsah

Plzeň se prosazuje jako Smart City, připravuje další chytré záměry

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň pracuje na přípravě projektů, které usnadní každodenní život občanům a zlepší dopravu, životní prostředí, ale i například energetickou bezpečnost a další oblasti. Řadu chytrých řešení se už podařilo v západočeské metropoli zavést, na dalších nyní začaly pracovat expertní skupiny.

Foto: Magistrát města Plzně

Myšlenku smart budou v Plzni rozvíjet pracovní skupiny odborníků, které vznikly letos na jaře.

Článek

Do konce roku si tak Plzeň například vybuduje svoji síť internetu věcí, spustí model pracující s daty v dopravě a simulující různé dopravní situace na území města a další. V rámci České republiky se tak Plzeň řadí mezi průkopníky naplňující koncept Smart City.

„Technologické novinky zpříjemňují život Plzeňanům už několik let, a to v MHD, při jednání s úřady, při vyhledávání informací a podobně. Rozšiřujeme například wifi zdarma na veřejná prostranství, kdy síť používá průměrně kolem 500 uživatelů denně a za měsíc se v ní přenese 1,5 TB dat. Funguje aplikace Plzni.to umožňující nahlašovat závady na městském mobiliáři, zpřístupnili jsme aplikaci pro žádosti o vyjádření k sítím, máme rozklikávací rozpočet a další. Na řadě velkých záměrů nyní pracujeme,” uvedl primátor Martin Zrzavecký, který plzeňský koncept zastřešuje.

Samostatnou a silnou kapitolou Smart City Plzeň je městská veřejná doprava, kdy Plzeň využívá chytrých řešení již mnoho let a postupně přibývají další. Už několik let je v provozu dynamický dispečink, jako jeden z prvních v České republice začal řídit provoz MHD on-line s možností okamžitých reakcí na aktuální situaci.

V roce 2012 začalo cestujícím sloužit prvních 12 inteligentních zastávek, na nichž se z digitálních panelů dozvědí, za kolik minut a kam jede další spoj, a další přibyly loni. Každé chytré město musí být zároveň co nejvíce ekologické. V Plzni je preferována elektrifikace veřejné dopravy, tedy tramvají a trolejbusů. Ve zkušebním provozu jsou déle než rok i dva elektrobusy a v příštím roce by měly být dopravnímu podniku dodány první trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem namísto dieselových.

Připravené velké projekty má také pracovní skupina informačních technologií. Do konce roku vybuduje vlastní síť internetu věcí, jež může sloužit pro dálkové odečty energií, pro sledování parkovacích míst, může přenášet informace o zvýšené hladině vody a jiné.

Nové chytré řešení pro město v oblasti dopravy může zajistit model, který připravila Správa informačních technologií spolu se Západočeskou univerzitou. Model dokáže simulovat situaci v dopravě, ukáže, jak se bude doprava na území města vyvíjet v případě, že se například zúží průjezd po komunikaci ze dvou do jednoho pruhu, při nehodě a podobně. Model poslouží jako podklad pro řešení aktuální situace, stejně tak třeba pro koordinaci počtu staveb na území města.

V oblasti bezpečnosti jsou aktuálně v Plzni diskutovány projekty a záměry, které se týkají například kybernetické bezpečnosti, problematických lokalit a podobně. V oblasti mobility je cílem přihlásit se k protokolu z Pařížské konference a snižovat výskyt CO2 v ovzduší například zvyšováním podílu elektrické trakce v individuální dopravě, omezit průjezd nákladních vozidel centrem města a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám