Hlavní obsah

Plzeň navštívil cestovatel Miroslav Zikmund

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miroslav Zikmund navštívil Plzeň. Uvedl divadelní hru o svých cestách i životních osudech.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Miroslav Zikmund uvedl v Plzni divadelní hru o svých cestách i životních osudech

Článek

Proslulý cestovatel Miroslav Zikmund oslaví 14. února významné životní jubileum. U příležitosti jeho 95. narozenin a také k 66. výročí okamžiku, kdy dva čeští dobrodruzi Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka vystoupili při své první společné výpravě do Jižní Ameriky a Afriky na Kilimandžáro, uvedlo Divadlo J. K. Tyla ve spolupráci s Plzní 2015 hru Městského divadla Zlín nazvanou Palubní deník Hanzelky a Zikmunda.

„Zřejmě cestovatelská vášeň a touha poznávat zavedly Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelku, naše dva nejvýznamnější cestovatele, do Afriky, aby se stali prvními na světě, komu se podařilo projet autem napříč tímto kontinentem. A nezůstali jen u Afriky, procestovali celý svět. Byli odvážní nejen na svých cestách, ale i ve svých životech. Díky jejich aktivitám můžeme poznávat, ale taky se učit. Naše město je právem pyšné na to, že se v něm Miroslav Zikmund narodil a část svého života i žil,” uvedl v rámci slavnostního přijetí cestovatele na plzeňské radnici primátor města Martin Baxa.

Večer se Miroslav Zikmund osobně zúčastnil uvedení hry, inspirované osudy jeho cestovatelské dvojice s Jiřím Hanzelkou, přičemž se neubránil vzpomínkám na své návštěvy plzeňského divadla.

„Shodou okolností se derniéra Palubního deníku koná na den přesně o 66. výročí, kdy jsme na Kilimandžáru vztyčili – jako první – československou vlajku. A já si po 70 – 80 letech přijdu do plzeňského divadla zavzpomínat, jak často jako gymnazista jsem tam na bidýlku vystával na činohrách i operách, ba i operetách,” vzpomínal Zikmund.

Jednorázové uvedení inscenace proběhlo pod hlavičkou projektu Evropské hlavní město kultury.

„Jsem nesmírně rád, že první divadelní hra o osudech slavné cestovatelské dvojice v podání zlínského divadla doputovala i na plzeňská divadelní prkna a naši diváci se budou moci vydat s Hanzelkou a Zikmundem na dobrodružnou výpravu, zažít s nimi euforii z objevování cizích krajů i deziluzi časů, kdy se i pro ně hranice neprodyšně uzavřely. A jsem vděčný, že alespoň jednomu z hrdinů, kteří mi v dětství otevírali svět, budu moci osobně poděkovat,” vyjádřil se ředitel DJKT Ilja Racek.

Součástí návštěvy Miroslava Zikmunda v Plzni bude také odhalení základního kamene nové expozice věnované pánům Hanzelkovi a Zikmundovi v Zoologické a botanické zahradě, které proběhne 29. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám