Hlavní obsah

Pietní místo věnované policistům, kteří zemřeli ve službě, odhalili v Olomouci

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vestibulu budovy Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje v Olomouci bylo v pondělí 18. února odhaleno pietní místo věnované policistům, kteří položili své životy v činné službě. Na mramorovém podstavci jsou vytesána jména osmi mužů, kteří ve službě lidem zaplatili cenu nejvyšší.

Foto: PČR
Článek

Mužů zákona, kteří položili od roku 1990 v Olomouckém kraji své životy při výkonu služby, je osm. Jejich jména jsou navždy vytesána nejen na mramorovém pomníku, ale i v srdcích jejich kolegů. U příležitosti odhalení pietního místa se řada z nich vrátila do vzpomínek.

"Toník Šoustal to schytal v tehdejším skladu jedné firmy, kam se vloupal zloděj. Bohužel, muž byl ozbrojen a pistoli použil. Tondův kolega to odnesl několika průstřely břicha, Tonda to schytal do hlavy. Už se nikdy neprobral," posteskl si jeden z pamětníků.

Další vzpomenul na Milana Bartoška, který zahynul při srážce s vlakem: "Nikdo tehdy nechápal, jak se to mohlo stát. Byl to zkušený praktik a pan řidič. Přesto vjel na přejezdu přímo pod lokomotivu."

Poslední tragédii prostějovských policistů připomíná pomníček v Kostelecké ulici. V roce 2004 zde zahynuli Radovan Doba a Ivo Kučera. Policejní felicii tehdy doslova "sestřelil" ze silnice protijedoucí opilý řidič.

"Bylo to plné emocí. Policisté byli zdrceni ztrátou kolegů, veřejnost rozpolcena debatou, kdo je viníkem. Vyšetřování nakonec prokázalo, že se policejní automobil pohyboval ve směru od Prostějova na výpadovce za Kosteleckou ulicí. Před ním jela modrá Škoda 120. V místech, kde je již rychlost omezená na 50 kilometrů v hodině, takřka na rovince, se proti oběma autům vyřítila černá honda a lehce zachytila o projíždějící škodovku. Honda se okamžitě dostala do nekontrolovatelného smyku a pak bokem narazila do policejního vozu. Policisté i řidič hondy utrpěli na místě zranění neslučitelná se životem," smutně tehdy konstatoval zástupce ředitele prostějovské policie Jan Sekanina.

Myšlenku realizace místa, které by uctilo památku mužů, kteří ve službě položili své životy od roku 1990 dodnes, představil ředitel krajského ředitelství Jaroslav Skříčil. Samotné pietní místo pak odhalil společně s prezidentem Mezinárodní Policejní Asociace IPA Josefem Nerudou. Pomník, který požehnal probošt František Hanáček, pochází z dílny Jiřího Hastíka.

Na pomníku mají vytesáno své jméno tito policisté:

Ppor. Antonín Šoustal, zemřel v listopadu 1990 na následky střelného zranění při zákroku proti ozbrojenému pachateli.

Ppor. Antonín Šoustal, zemřel v listopadu 1990 na následky střelného zranění při zákroku proti ozbrojenému pachateli. Mjr. JUDr. Jan Trna, tragicky zahynul v lednu 1991 v souvislosti s výkonem služby při dopravní autonehodě.

Ppor. Antonín Šoustal, zemřel v listopadu 1990 na následky střelného zranění při zákroku proti ozbrojenému pachateli. Mjr. JUDr. Jan Trna, tragicky zahynul v lednu 1991 v souvislosti s výkonem služby při dopravní autonehodě. Npor. Milan Bartošek, tragicky zahynul ve výkonu služby při dopravní autonehodě v listopadu 1993.

Ppor. Antonín Šoustal, zemřel v listopadu 1990 na následky střelného zranění při zákroku proti ozbrojenému pachateli. Mjr. JUDr. Jan Trna, tragicky zahynul v lednu 1991 v souvislosti s výkonem služby při dopravní autonehodě. Npor. Milan Bartošek, tragicky zahynul ve výkonu služby při dopravní autonehodě v listopadu 1993. Kpt. Stanislav Podepřel, zahynul ve službě v dubnu 1999 na následky popálení při výbuchu nalezených výbušných systémů.

Ppor. Antonín Šoustal, zemřel v listopadu 1990 na následky střelného zranění při zákroku proti ozbrojenému pachateli. Mjr. JUDr. Jan Trna, tragicky zahynul v lednu 1991 v souvislosti s výkonem služby při dopravní autonehodě. Npor. Milan Bartošek, tragicky zahynul ve výkonu služby při dopravní autonehodě v listopadu 1993. Kpt. Stanislav Podepřel, zahynul ve službě v dubnu 1999 na následky popálení při výbuchu nalezených výbušných systémů. Nstržm. Josef Vach, jeho služební poměr příslušníka policie skončil v listopadu 1999, zemřel na následky zranění při dopravní nehodě.

Ppor. Antonín Šoustal, zemřel v listopadu 1990 na následky střelného zranění při zákroku proti ozbrojenému pachateli. Mjr. JUDr. Jan Trna, tragicky zahynul v lednu 1991 v souvislosti s výkonem služby při dopravní autonehodě. Npor. Milan Bartošek, tragicky zahynul ve výkonu služby při dopravní autonehodě v listopadu 1993. Kpt. Stanislav Podepřel, zahynul ve službě v dubnu 1999 na následky popálení při výbuchu nalezených výbušných systémů. Nstržm. Josef Vach, jeho služební poměr příslušníka policie skončil v listopadu 1999, zemřel na následky zranění při dopravní nehodě. Plk. František Záhora, zemřel při výkonu služby na následky tragické dopravní nehody v srpnu 2003.

Kpt. Radovan Doba a por. Ivo Kučera, zahynuli společně 1. listopadu 2004 na následky tragické dopravní nehody, při které do nich čelně narazilo protijedoucí vozidlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám