Hlavní obsah

PET lahve jako jedinečný umělecký materiál. Zakladatelka pet-artu vystaví svá díla na zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Na zámku Dobříš se v dubnu usídlí Vetřelci. Takoví vetřelci, kteří vypadají zcela odlišně, než bychom si dokázali představit. Nová výstava v Galerii JCM seznámí návštěvníky s tvorbou Veroniky Richterové, která vytváří rozličné plastiky z PET lahví. K vidění bude od úterý 28. dubna.

Foto: Michal Cihlář

Zvířata patří mezi jedny z hlavních motivů ve tvorbě Veroniky Richterové.

Článek

http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusymhdvse/spojeni/

Netradiční umělecké technice pet-art se Veronika Richterová věnuje od roku 2004.

„Jsem člověk, který se dlouho rozmýšlí, než něco vyhodí. Jsem od přírody recyklátor a baví mě experimentovat s různými materiály. Když jsem zkusila ohřát PET lahev a zjistila, že se smršťuje, napadlo mě využít materiál k seriózní výtvarné práci. Vznikla první pet-artová věc, křišťálový lustr z čirých PET lahví,“ popsala Veronika Richterová, jak se k netypickému uměleckému stylu dostala.

Inspirací jí byla vlastně náhoda, kdy při práci s horkovzdušnou pistolí zkusila vytvarovat lahev od minerálky, ze které právě pila. „Zjistila jsem, že mi poklad leží u nohou. Práce s PETem mě záhy pohltila, a tak jsem jí dala jméno pet-art,“ říká Richterová.

Láhve jako ideální materiál

Na expozici v zámecké galerii představí svoje nejznámější objekty z PET lahví, ale také některá díla z jiných materiálů a dalších období své tvorby. „Některá z nich dosud nebyla ani vystavena,“ sdělila Richterová, která se před pet-art zabývala například malbou či smaltem. 

Z PET lahví, které jsou podle jejích slov ideálním výtvarným materiálem díky limitované velikosti, barevnosti a snadné dostupnosti, vytvořila často i předem nepředpokládané plastiky jako chameleona, humra, langustu, pavouka, kaktusy, palmy či benátská zrcadla.

„Spousta z nich vznikla jako vedlejší produkt, kdy jsem se z PET lahve snažila vytvořit něco úplně jiného. Je to jeden z důsledků toho, že jde o materiál, který se často chová nevyzpytatelně,“ říká Richterová, která chápe pet-art také jako vlastní příspěvek k recyklaci odpadu.

„Vždycky se těším na léto, kdy rapidně stoupne spotřeba nápojů i rozmanitost PET lahví, to jsou pro mě pravé žně,“ vysvětluje vášnivá „sběratelka odpadu“, která si materiál pro své plastiky chodí vybírat výhradně do žlutých kontejnerů. V místech, kam většina lidí lahve zahazuje, hledá Veronika Richterová „poklady“ pro svá umělecká díla.

Na dobříšské výstavě pojala autorka zcela po svém prostory zámecké galerie a přetvořila je v komnaty plné nečekaných překvapení. „Některé exponáty najdete hravě, po těch méně zjevných budete muset chvíli pátrat,“ podotýká Richterová. Při umělecké tvorbě nachází zalíbení v různých parafrázích a historických reminiscencích, jarní výstavu tak také vytvořila speciálně s ohledem na zámecký prostor.

Výstava Veroniky Richterové na zámku Dobříš bude veřejnosti otevřena denně kromě pondělí od 9:00 do 16:00. Jednotné vstupné do Galerie JCM činí 40 Kč. Vernisáž výstavy se koná v neděli 26. dubna od 16 hodin.

Veronika Richterová se narodila v roce 1964. Vystudovala obor monumentální malba na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs v Paříži. Od roku 2004 vytváří plastiky z PET lahví. Od roku 1990 pracuje jako volný umělec, věnovala se různým uměleckým technikám, například smaltu či malbě. Svá díla pravidelně vystavuje, nejnovější výstavu chystá na zámku Dobříš.

Reklama

Výběr článků

Načítám