Hlavní obsah

Pasoucí se býci, kozí sýry a Petra Janů

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed velké zemědělské farmy, mezi vším, co k ní patří – stájemi s přežvykujícími kravami, narovnanými balíky slámy, srovnanou zemědělskou technikou, na přilehlé pastvině pasoucími se býky, se v sobotu 24. září uskutečnila v Pojedech na Nymbursku již popáté slavnost Poznejte náš venkov.

Foto: Jan Řehounek

Stánky s regionálními produkty.

Článek

Místní akční skupina Svatojiřský les, jež sdružuje 32 obcí, připravila pro více než dva tisíce návštěvníků poutavý program. „Naším cílem je, aby se široká veřejnost seznámila se současným životem na českém venkově,“ říká Eva Pacltová, předsedkyně řídícího výboru MAS. A to se ve slunném dni evidentně podařilo. 

V několika desítkách stánků se představily některé obce tohoto svazku, řemeslníci, zemědělci a drobní podnikatelé z okolí s regionálními potravinami, například ovčími a kozími sýry, medem či medovinou, borůvkovými koláči či bylinnými sirupy a ovocnými mošty, a dalšími místními produkty (keramikou, košíky, bižuterií, krajkami, hračkami, oděvními doplňky...), bylo možné zakoupit knihy pojednávající o Polabí a Svatojiřském lese.

Atraktivním doplněním, z nějž měli radost nejen malí kluci, byly ukázky techniky Klubu přátel historických vojenských jednotek Mordová rokle a přehlídka moderních zemědělských strojů. Místní akční skupina seznámila návštěvníky s projekty, díky nimž „přitékají“ do regionu nemalé finanční prostředky. Výstavou plastik a grafik se prezentoval výtvarník Martin Sausage Dohnal z Pojed, v programu vystoupily děti z Kamenného Zboží, divadelníci ze Svídnice sehráli divadelní představení Živé obrazy z kroniky obce. Děti si užily loutkové představení Petrpaslíkova divadla z Nymburka, Otevřený spolek pro Všejany a Vanovice sehrál představení Život v době Karla IV., mládežníci z Oskořínka zatančili Českou besedu. V dalším programu vystoupily hudební skupina Dočasně bezejména a Yannick Tevi Band. Vyvrcholením byl koncert Petry Janů. 

„Jsme rádi, že se z našeho setkání stala tradice. Před pěti lety jsme vůbec nepočítali s tím, že se rozvine do tak obrovských rozměrů. Velmi nás to těší a je to pro nás závazkem k dalším ročníkům,“ usmívala se v podvečer spokojeně Eva Pacltová.               

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám