Hlavní obsah

Pardubická hvězdárna láká na akci Na noc vědců

Novinky, Petr Komárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tento pátek, 30. září se opět po roce můžete vypravit za vědou, technikou, ale i zábavou na četná místa republiky, kde bude již tradičně probíhat Noc vědců. V pardubické hvězdárně barona Artura Krause si pro návštěvníky připravili výstavu fotografií cestovatele Petra Horálka či výpravu do mikrokosmu.

Foto: Petr Komárek

Hvězdárna Pardubice

Článek

„Výstavy s názvem Sedm Perel astronomie fotografa, cestovatele a astronoma v jedné osobě Petra Horálka ukazuje opravdu výjimečné nebeské úkazy, které má člověk šanci za svůj život na obloze spatřit. Na autorských snímcích spatříte zatmění Slunce či Měsíce, krásu polárních září, ale i pochmurnou ukázku toho, jak moc nás o pohledy ke hvězdám připravuje světelné znečištění z nerozumně řešeného osvětlení našich měst,“ uvedl vedoucí pardubické hvězdárny Petr Komárek.

Hvězdárna připravuje zajímavé chemické experimenty. Fenomén světelného znečištění a jeho důsledky na přírodu ve své přednášce přiblíží lektor Marek Bálský v přednášce s názvem Bacha foton!

Zájemci se budou moci zaposlouchat do zvuků Slunce a podívat na vzdálené mlhoviny a dvojhvězdy. Na návštěvníky čekají i nejrůznější soutěže a kvízy s informačním centrem Evropské unie Europe Direct Pardubice.

Související témata:

Výběr článků

Načítám