Hlavní obsah

Pánevní dno postavené na nohy

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pro laiky podivným názvem se skrývá soustava cvičení pánevního dna, kterým se věnuje se svým fyzioterapeutickým týmem primář Rehabilitačního oddělení Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Pavol Skalka. Pánevní dno je podle něj jedna z klíčových svalových skupin.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Pánevní dno vlastně lidskému tělu pomáhá zvládnout gravitaci. Pokud funguje dobře, člověk se lépe a ladněji pohybuje, udrží to, co udržet má, efektivněji a bez bolesti zad běhá, užije si kvalitně a intenzivněji intimní chvíle. Má vliv na naše sebevědomí, sebejistotu, dýchání. Cvičení pánevního dna se proto logicky stalo důležitou součástí fyzioterapie.

„Řadu let jsme hledali, jak metody cvičení vylepšovat, u kterých pacientů mají efekt, a tak jsme vše postupně doplňovali. K zásadnímu zlepšení výsledků vedlo zakomponování cvičení ve stoji s inspirací z bojových umění, především taiji juan. Do současné podoby se dostalo tak před 15 lety. Byli jsme v tu dobu jediní, kteří cvičili s nemocnými s touto poruchou vestoje, v náročnější, ale účinnější posturální (vzpřímené) situaci. Dnes už se cvičí vestoje například i v systému DNS profesora Koláře,” vysvětluje primář Rehabilitačního oddělení MUDr. Pavol Skalka.

Porucha pánevního dna má různé podoby od rychlé únavy při chůzi na tvrdém rovném povrchu, přes různé bolesti v zádech nebo podbřišku až k močové inkontinenci u žen.

„Jen malá část nemocných je ochotna skutečně denně cvičit a vydržet týdny bez hmatatelného efektu. Výsledky se totiž objevují relativně pozdě, až po dvou až třech měsících. Naše specifikum je v tom, že jsme si vědomi propojení dobré funkce klenby nohy a stabilizace kyčlí pro dobrou funkci pánevního dna. Proto ten název Pánevní dno postavené na nohy,” upřesnil primář Skalka.

Speciální cvičení pánevního dna je také jedním z témat, které primář Rehabilitačního oddělení KNTB MUDr. Pavol Skalka přednáší budoucím fyzioterapeutům, porodním asistentkám či všeobecným sestrám. O tuto metodiku cvičení je zájem i u odborné lékařské veřejnosti.  

Reklama

Výběr článků

Načítám