Hlavní obsah

Památky lákají novými výstavami, bruntálský zámek zpřístupní opravenou sala terrenu

Novinky, Táňa Arťušenková
Aktualizováno

Ačkoliv letošní sezona v mnohých zámcích a hradech začala později a často v omezeném režimu, přesto návštěvníci Jeseníků nepřijdou o možnosti prohlídek historických objektů. Muzeum v bruntálském zámku přivítalo koncem května zájemce dvěma novými výstavami.

Foto: Archiv Muzeum Bruntál

Článek

První je věnována životnímu příběhu a dílu dlouho opomíjeného malíře Paula Gebauera. Jeho obrazy zachycují témata především z venkovského prostředí velmi modernistickým uměleckým rukopisem. Nevyhýbal se ani církevním motivům – je autorem malířské výzdoby kostela sv. Hedviky v Opavě. Okamžiky osvobození Moravy a Slezska od německého nacismu přibližuje výstava k 75. výročí konce druhé světové války.

Jedinečnou možnost nahlédnout do nově zrekonstruovaných prostor sala terreny v zámeckém parku připravilo bruntálské muzeum od 26. do 30. června. Počet míst na prohlídkách je však omezen, proto je nezbytná rezervace na telefonním čísle 554 717 947 nebo v pokladně zámku.

Sala terrena byla postavena byla v roce 1894. Záměrem revitalizace bylo vrátit budově její historickou podobu a zpřístupnit terasy. Protože se nyní revitalizuje zámecký park, bude sala terrena přístupná až od roku 2021. Využívána bude jako oranžerie s lapidáriem soch a plastik ze sbírek muzea. Sloužit má ke konání kulturních a společenských akcí komorního charakteru.

Návštěvníci zámku ve Slezských Rudolticích si při komentované prohlídce prohlédnou nejen zámecké pokoje a jejich historické vybavení, ale dozví se mnoho zajímavostí z historie zámku i ze života zdejších šlechtických rodů.

Sedmdesát pět let od konce druhé světové války připomíná výstava věnována výročí osvobození Osoblažska. V červnu zde své fotografie představí studenti z Ostravy. Do konce června se víkendové prohlídky konají od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. O prázdninách bude zámek otevřený mimo pondělí každý den. Prohlídku si však mohou zájemci předem domluvit s kastelánem i mimo stanovené termíny na čísle +420 777 201 027. A ten, kdo přijede na elektrokole, si ho nově dobije na parkovišti u zámku, mezi tím si prohlédne třeba volně přístupný zámecký park.

Zámek v Linhartovech se letos poprvé otevře v sobotu 6. června. Expozice jsou tentokrát instalovány pouze v přízemních místnostech. Návštěvníky čekají pohádkové postavy keramika Jana Kutálka, naleštěnými modely automobilů  F1, modranská keramika, papírové modely hradů a zámků z různých oblastí České republiky a retro hračky ze sbírky nadšenců, kteří se zaměřují na kočárky hlavně značky Liberta. Projít se lze krásným parkem s téměř devět set let starým dubem.

Také hrad Sovinec otevře své brány v sobotu 6. června. O týden později se zde uskuteční vernisáž děl umělecké i partnerské dvojice, kterou tvoří Lukáš Rittstein a Barbora Šlapetová. Výstava se nazývá Natural born astronauts a Dálnice. Autorkou fotografií a filmových záznamů je Barbora Šlapetová, autorem soch Lukáš Rittstein.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám