Hlavní obsah

Pálavské vinobraní: požitkáři ocení vinařské městečko

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálavské vinobraní odstartuje v Mikulově 9. září. Láká na historický průvod s králem, řemeslnou tržnici, folklor, hry pro děti, lety vrtulníkem, výstup na Svatý kopeček s Davidem Kollerem, diamant, hudební hvězdy. A taky na vinařské městečko. To kromě burčáku nabídne taky biovína, ryby a sýry.

Foto: Martin Tesařík
Článek

Vinařské městečko vyroste na Kapucínské ulici. „Zaplní ho osmnáct stánků s vínem a burčákem, zastoupeno bude například Vinařství Kern, Vinařská škola Valtice nebo Vinný sklep u Hrdličků,“ upřesnila Pavlína Janderková z produkční společnosti Mikulovská rozvojová s tím, že Templářské sklepy Čejkovice letos rozšíří sortiment o čistou odrůdovou chuť biovína.

Vinaře doplní stánky s gastronomickými specialitami. Vévodit jim bude Pohořelický kapr. Rybníkářství nabídne zpracované ryby, v sobotu odpoledne zájemcům poradí, jak se ryba správně zpracovává. Chybět nebude ani ochutnávka uzených kousků.

Kdo dává přednost sýrům, může kromě loštických tvarůžků na všechny způsoby ochutnat hanácký parmazán, který má stejně jako parmazány vyrobené v italských oblastech vlastní ochrannou značku, a to Gran Moravia. „Sýrárna Orrero je jediným výrobcem tohoto typu italského sýra v České republice a stala se jeho největším výrobcem na sever od Itálie,“ upřesnila Kateřina Mátlová ze společnosti Orrero.

Hanácký parmazán se vyrábí v Litovli od roku 1996. „Jde o přírodní, tvrdý sýr, který dozrává až čtyřiadvacet měsíců a je kromě svých jedinečných chuťových vlastností i kvalitním palivem pro sportovce. Téměř z třetiny obsahuje bílkoviny, má významný podíl vápníku, fosforu, důležitých vitamínů a minerálních solí,“ doplnila Mátlová.

Provozovatelka Eat art gallery, která na Kapucínské ulici sídlí, zve během vinobraní na Hodokvas. „Návštěvníci ochutnají čerstvý mošt z hroznů, který si můžou sami vyrobit na originálním lisu. Kromě toho nabídneme burčák od českých a takzvaný Sturm od rakouských vinařů,“ prozradila Jitka Plesz. Kromě prejtu s bramborami a zeleninového bulguru se slaninou nabídne i české buchty nebo chleba s jablkovým sádlem.

Nově se na Kapucínské ulici objeví taky stylový kulturní program. Ochutnávání a koštování zpříjemní flašinetář, cimbálka nebo mužáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám