Hlavní obsah

Ostravské Science Café bude hledat odpověď na otázku: Jak rychle létá Ježíšek?

Novinky, Beáta Kapošváry

Prosincové Science Café Ostravské univerzity přinese sice předvánoční téma, které patří do kategorie tradičních témat, ale podíváme se na něj naprosto netradičně - z pohledu fyziky. Přemýšleli jste jako děti nad tím, jak to Ježíšek dělá, že stihne nadělit tolik dárků tolika lidem v jeden jediný den?

Foto: Beáta Sklářová
Článek

Pojďte si popovídat neformálně o tom, jak se plní vánoční přání z pohledu fyziky. Ježíška všichni známe, víme, že nosí dárky pod vánoční stromeček a že naše přání je třeba Ježíškovi napsat v dopise a dopis nechat ideálně za oknem. A pak toužebně očekáváme Štědrý den…

Z pohledu fyziky se můžeme zamyslet například nad tím, kolik asi dopisů Ježíšek obdrží, jak rychle musí umět číst, aby stihl všechny dárky zajistit, a jaké překážky jej na cestě k vánočnímu stromečku mohou čekat.  

Pokud vás debata na toto téma láká, přijďte 3. prosince v 18.00 hodin do ostravského klubu Atlantik na přednášku s názvem Jak rychle létá Ježíšek?, kterou v rámci Science Café pořádá Ostravská univerzita. Vstup je zdarma.

Anotace přednášky

Přednášející: Mgr. Lenka Ličmanová, katedra fyziky Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity

Jak rychle létá Ježíšek? A jaké překážky musí na své cestě překonávat? Aneb fyzika vážně i nevážně…

Ježíšek – všichni ho dobře známe a přece nevíme, jak vypadá. Každý alespoň ve svém dětství věřil, že dárky pod vánoční stromeček přinesl Ježíšek. Určitě si vzpomenete, když jste psali Ježíškovi dopis, ve kterém jste vyslovili svá přání a nechali jej za oknem. Doufali jste, že si Ježíšek dopis vyzvedne a následovalo jen čekání na Štědrý večer a to, jestli se přání splní.

Ale podívejme se na plnění přání z jiného pohledu, z pohledu Ježíška a současně pohledem fyziky. Kolik toho má Ježíšek na svých bedrech? Zkusme se například zamyslet nad tím, kolik asi dopisů obdrží. Jak rychle musí umět číst? Jaké překážky jej na cestě k vánočnímu stromečku čekají? Jak rychle musí umět létat, aby stihl všechny dárky rozdat?

Zjistíme, že Ježíšek si zaslouží obrovský obdiv a musí mít nadpřirozené schopnosti. Podíváme se i na Santu Clause a Dědu Mráze, kdo zvítězí v rychlosti a šikovnosti?

V závěru příspěvku ještě věnujeme chvíli i pohádkám, na které se všichni rádi o Vánocích díváme. Určitě si vybavíte scénu z jedné nejznámějších pohádek Mrazíka, ve které Ivánek vyhodil do vzduchu klacky, které pak v zimě spadly v tu pravou chvíli loupežníkům na hlavy. Nebo v jiné pohádce princ vyšplhal do vysoké věže po princezniných vlasech. Je to alespoň teoreticky fyzikálně možné? To vše odhalíme. 

Jak probíhá Science Café?

Science Café umožňuje setkávání vědkyň a vědců s veřejností, můžete se zeptat na cokoliv, co vás na dané téma zajímá. A pokud vás zajímají i předešlé přednášky akademiků Ostravské univerzity v rámci Science Café, podívejte se do archivu portálu SlidesLive.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám