Hlavní obsah

Ostravou projel konvoj historických tramvají

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za obrovského zájmu občanů projel Ostravou ve čtvrtek 11. září konvoj historických tramvají u příležitosti oslav 120. výročí městské hromadné dopravy. Oslavy vyvrcholí v sobotu 13. září Dnem otevřených dveří s doprovodným programem v areálu dílen v Ostravě-Martinově.

Foto: Josef Zajíc

Konvoj historických tramvají 11.9.2014: Výstaviště - tramvaj " Barborka".

Článek

Ve čtvrtek v 15 hodin se od zastávky Výstaviště na Černé louce v Ostravě rozjel konvoj historických tramvají v čele s tramvajovým motorovým vozem č. 21 "Barborkou". Konvoj projel centrem Ostravy a zastavil se na dopravním terminálu u hlavního nádraží, kde se setkávají tramvaje a trolejbusy.

Tam k výročí promluvil ředitel DPO Ing. Roman Kadlučka, který připomněl vývoj městské hromadné dopravy - 18. srpna 1894 vyjela první parní tramvaj z Přívozu do Vítkovic. Autobusy se pro občany rozjely 26. dubna 1929 a trolejbusy 9. května 1952.

Ostravské občany, cestující a zaměstnance DPO při této příležitosti pozdravil náměstek primátora města Ostravy Tomáš Sucharda. Ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil uvedl paralelu čísla 120 s divadlem, konkrétně ostravským Národním domem (dnes divadlo Jiřího Myrona), který byl slavnostně otevřen 16. a 17. srpna 1894 a den po té vyjela první parní tramvaj pro občany města.

Konvoj pak pokračoval po trase první cesty z 18. 8. 1894 z Přívozu okolo moderní Karoliny přes historické Vítkovice až na Vítkovické nádraží, kde byly vystaveny historické autobusy. Cesta mířila dál do Poruby, kde v Dílnách DP byla slavnostní jízda ukončena.

Po celou dobu, kdy konvoj projížděl Ostravou, si občané konvoj fotografovali a využili tak příležitosti, kdy mohli v jedné jízdě vidět historické tramvaje, které již 120 let dopravují lidi do práce, obchodů a za zábavou. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám