Hlavní obsah

Ostrava vyhlašuje válku černým skládkám u kontejnerů

Novinky, Josef Zajíc

Na ostravských sídlištích se černé skládky u kontejnerů objevují opakovaně. Jsou přitom pro občany nebezpečné, obtěžující a jejich odklízení je nákladné. Společnost OZO Ostrava spolu s Magistrátem města Ostravy a městskou policií chce vzniku černých skládek do budoucna předcházet.

Foto: Josef Zajíc

Bytový odpad do kontejnerů nepatří.

Článek

OZO (Odvoz a Zpracování Odpadů) Ostrava, magistrát a městská policie připravily informační kampaň proti nelegálnímu odkládání objemného odpadu. Ta bude působit přímo v místě u vzniku problému, tedy u kontejnerových stanovišť.

Pozastavení odvozu objemného odpadu

Zahájena bude tím, že po dobu tří týdnů společnost cíleně pozastaví pravidelný odvoz objemného odpadu od kontejnerových stanovišť. Chce tím občany upozornit, že řešení tohoto problému je především na nich samotných.

„Dlouhodobě se snažíme působit na veřejnost osvětovými kampaněmi na podporu třídění a správného nakládání s odpadem. A přestože jsme za tu dobu zaznamenali u občanů v této oblasti velký pokrok, stále se na ostravských sídlištích potýkáme s odloženým objemným odpadem. Jen v loňském roce svezlo OZO od kontejnerů 641 tun objemných odpadů,” konstatovala náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová.

Pročišťování kontejnerových stanovišť je zastaveno již v posledním týdnu října a potrvá zhruba tři týdny. Po tuto dobu budou v pohotovosti i městští strážníci, kteří by měli protiprávní a nemorální jednání občanů postihovat. Následná informační kampaň poběží až do poloviny prosince. Během ní bude až 1500 kontejnerů polepeno informačními letáky - samolepkami, které budou občany na tento problém upozorňovat.

„Mnoho lidí si neuvědomuje , že vedle kontejnerů odložený objemný odpad nejen hyzdí okolí, ale může být i nebezpečný pro chodce, cyklisty a řidiče. Snadno se mohou poranit děti, může zapáchat a být líhní pro potkany. V neposlední řadě je nákladná i jeho likvidace. Za vytváření černé skládky přitom hrozí občanům pokuta až 50 tisíc korun,” upozornil Karel Belda, ředitel OZO Ostrava.

OZO - sběrné dvory:

Sběrné dvory jsou určeny všem občanům Ostravy. Ti zde mohou bezplatně (v rámci obecního systému) odložit prakticky všechny složky odpadů pocházejících z běžného chodu domácností v množství, které se vejde na přívěsný vozík za osobní automobil. Větší množství mohou lidé bezplatně odevzdat jen ve sběrném dvoře v Ostravě-Kunčicích.

Ve sběrných dvorech lze bezplatně odevzdat tento komunální odpad:

Objemné odpady - Nábytek, koberce; nebezpečné odpady - léky, baterie a akumulátory, barvy, lepidla, oleje, ředidla a nádoby jimi znečištěné; separované složky odpadu - papír, plast, sklo, nápojové kartony a kovové odpady; starý textil - oblečení, obuv, bytový textil, hračky (za účelem dalšího využití je textil nutno odevzdat čistý, suchý, zabalený v igelitových pytlích); zeleň ze zahrádek - tráva, listí, spadané ovoce; elektrospotřebiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám