Hlavní obsah

Osowka a Walim, Hitlerovo poslední tajemství

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soví hory nedaleko polského Walbrzychu ukrývají obrovský podzemní komplex. Nacisté tu ještě na sklonku války na přímý Hitlerův rozkaz nechali razit rozsáhlé štoly a haly. Odborníci nemají jasno, jaké mělo být využití - další Hitlerův úkryt, podzemní továrna, sklad ukradených předmětů, archiv?

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Komplex Obr

Hornatá sudetská krajina byla zcela ideální pro nerušené podzemní práce, fronta byla daleko, nálety nehrozily ani by nezpůsobily žádné škody. Začalo se razit v roce 1943, na práci byli nahnáni vězni z nedalekého koncentráku. Práce začaly ze dne na den současně na mnoha místech, podzemí mělo 30 vchodů, hlavních štol ale bylo šest. Na stavbu nahnali vězně z koncentračního tábora Gross Rosen v Rogoznici, pracovalo jich od 13 do 50 tisíc, 5 tisíc z nich zahynulo.

Do poslední chvíle

Obce Osowka a Walim měly mimořádný vojenský režim. Komplex dostal název Riese - Obr. Stavba je opravdu obří, ale asi je objevena jen část. Po spojeneckých náletech na Německo se snažili nacisté důležitou výrobu přenést pod zem. Podobně tomu bylo v případě projektu Dora, kdy se montovaly rakety V2 v podzemí.

U nás byl podobný komplex, značně menší Richard u Litoměřic, další v Rabštejně u Jánské. 1700 m podzemních chodeb a hal Obra je zpřístupněných k prohlídce. Na stavbu dohlížel Hitlerův ministr zbrojení  Albert  Speer, ten informoval 20. června 1944 vůdce o tom, že tu pracuje 28 tisíc lidí. Výhradně s průvodcem je možné projít trasu dlouhou 750 metrů. V podzemí jsou instalovány výstavy, mj. o hlavních Hitlerových stanech a zbrojním průmyslu třetí říše v podzemních továrnách.

Ve velkém skalním masívu Wlodarz se proti sobě začalo razit ze čtyř stran – z východu od Walimi, ze západu od Gluszyc, ze severu od Jugowic a z jihu od Sokolce. Nejvíce práce pokročily právě ve Walimi. Ve Wlodarzi je část trasy zatopená, prohlídka je umožněna na gumových člunech. Podzemí ještě není prozkoumáno, na povrchu je mnohem více vytěžené horniny, než činí vyrubané chodby.

Práce se koncem 1944 zastavily, ale v lednu 1945, zřejmě na přímý Hitlerův rozkaz, znovu pokračovaly. Němci po sobě chtěli zanechat zdání, že objekty neměly žádný strategický význam. Šestého května přestaly veškeré práce, zmasakrovali vězně, do povětří byla vyhozena řada vchodů a o dva dny později přišly první ruské jednotky. Vše odvezly, včetně dokumentace. Obr je otevřen celoročně, informace v češtině na www. osowka.pl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám