Hlavní obsah

Ornitologové i ptačí pozorovatelé se sjíždějí do Prahy za rackem šedým

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již několik dní se v centru Prahy na Vltavě u Karlova mostu vyskytuje velmi vzácný racek šedý. Je to arktický druh, který je v České republice pozorován teprve po desáté za posledních 150 let. Jde tedy o ornitologickou raritu, za níž se sjíždějí ornitologové z celé republiky.

Foto: Luboš Novák

Racek šedý v Praze.

Článek

Racek šedý je jedním z největších racků. Od ostatních velkých druhů se v dospělosti liší bílými špičkami křídel. Velmi světlí jsou i mladí ptáci. Hnízdí v nejsevernějších částech Evropy, Asie a Severní Ameriky. V zimě se ojediněle objevuje na pobřeží Severního a Baltského moře. Pouze zcela výjimečně se zatoulá i do střední Evropy.

Jeho výskyt v Praze se stal ornitologickou událostí, která se nemusí řadu let opakovat, a proto se v posledních dnech u Karlova mostu setkávají ornitologové i ptáčkaři - pozorovatelé ptáků, aby alespoň jednou v životě uviděli racka šedého na vlastní oči. O minulém víkendu se jich tu sjelo několik desítek a to dokonce až z Brna, Břeclavi, Přerova a také z jižních a východních Čech.

Pozorování ptáků, v zahraničí známé pod názvem "birdwatching" je totiž stále populárnější i u nás. Jeho příznivci se sdružují v Klubu 300 a mají i vlastní soutěž v pozorování ptačích druhů. Podrobné informace o tom, jak trávit volný čas pozorováním ptáků je možno nalézt na stránkách: http://www.birdwatcher.cz.

Pokud vás zajímá, jak vypadá racek šedý, tak neváhejte, vezměte si dalekohled a zajděte se podívat k Vltavě nad Karlův most. Jak dlouho se ještě zdrží v Praze, nedokáže nikdo odhadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám