Hlavní obsah

Originální pamětní mince budou upomínkou na svatořečení papeže Jana Pavla II.

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Významným datem pro statisíce věřících se stane poslední dubnová neděle, na kterou připadá oslava svátku Božího milosrdenství. Právě 27. dubna dojde ve Vatikánu ke svatořečení dvou papežů, Jana Pavla II. a Jana XXIII.

Foto: E-mince.cz
Článek

Svatořečení poutá velkou pozornost široké veřejnosti a provází ji mimo jiné i emise originálních pamětních mincí z drahých kovů s touto tematikou. Už od dubna budou k dostání i ve zlínské galerii mincí firmy E-MINCE.cz

Jednou z nich je i unikátní stříbrná mince ve tvaru krychle s hlavním motivem svatého Jana Pavla II., kterou vydala Polská mincovna.

„Tato mince je originální nejen svým nekonvenčním designem, ale také omezeným nákladem 555 kusů a luxusní etují,“ uvedl Martin Wallek, majitel firmy E-MINCE.cz, která na českém trhu Polskou mincovnu zastupuje.

V centrální části zobrazil autor podobiznu papeže, na zadní straně pak profilový portrét královny Alžběty II. Po bocích mince se potom objevují postavy čtyř evangelistů sv. Matouše, sv. Marka, sv. Lukáše a sv. Jana.  

Podobně jako krychlová mince, byla v limitovaném množství 500 kusů pro celý svět vyražena i další raritní mince spojená s kanonizací Jana Pavla II. Kilogramovou stříbrnou minci tvoří 12 dílků puzzle, které lemují středovou část mince a zachycující nejvýznamnější okamžiky z života papeže. Celková nominální hodnota mince je 100 dolarů, přičemž každý z dílků má vlastní nominální hodnotu 5 dolarů.

Událost svatořečení obou papežů připomene i největší a nejtěžší stříbrná mince s obrazem papeže Jana Pavla II. na světě. Mezi vyobrazenými svatými je i papež Jan XXIII., který bude kanonizován ve stejný den. Mince z ryzího stříbra váží 4 kg a má průměr 150 mm. Byla vydána v nákladu pouhých 58 kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám