Hlavní obsah

Ořešák z Kvasic se uchází o titul Strom roku 2017

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi dvanácti finalisty ankety Strom roku 2017 je také ořešák z Kvasic na Kroměřížsku, rostoucí v místním parku již téměř 230 let.

Foto: Zlínský kraj
Článek

„Podpořit co nejvyšší umístění ořešáku v anketě může až do poloviny září široká veřejnost svým hlasováním prostřednictvím tzv. DMS zprávy nebo podpisem do hlasovacího archu. Hlasování o Strom roku bude probíhat až do 15. září, slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 5. října,“ informovala krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

Hlasy pro kvasický ořešák je možno poslat formou zprávy ve tvaru DMS STROM7 60 na číslo 87777. Cena DMS je 60 Kč, z čehož 59 Kč získá přímo ořešák a tyto peníze budou použity na péči o něj. K dispozici jsou i podpisové archy, na nich se hlasuje bezplatně podpisem, ale pouze jednou.

„Podepsat se do hlasovacího archu je možno na recepci Krajského úřadu Zlínského kraje ve 2. etáži, a také na několika místech přímo v Kvasicích. Archy jsou k dispozici na obecním úřadě, v obecní knihovně, v trafice u Martiny Klapilové v Horní ulici, v květinářství u Šárky Prchalové na náměstí A. Dohnala, nebo v zahradnictví Kohout,“ upřesnila krajská tisková mluvčí.

„Ořešák z Kvasic je nádherný působivý strom a je jediným zástupcem Zlínského kraje v letošním ročníku ankety. Proto bych chtěla poprosit občany našeho kraje, aby ho svým hlasem v anketě podpořili, a tím také zároveň přispěli na jeho péči a obnovu," řekla radní Zlínského kraje pro zemědělství a životní prostředí Margita Balaštíková.

Strom je součástí krajinářského parku, který v Kvasicích v roce 1790 založil hrabě J. N. Lamberg a vysadil zde i tento ořešák. Po zpřístupnění parku veřejnosti se místo stalo cílem častých duchovních návštěv lidí z okolí. Stromu hrozila zkáza, a to i v důsledku povodně v roce 1997, kdy se park ocitl metr pod vodní hladinou. Díky odbornému zásahu se však znovu vzkřísil a je nadále ozdobou parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám