Hlavní obsah

Opočenský jarmark rozezpíval areál střední školy

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V areálu Střední školy a Základní školy Nové Město nad Metují, pracoviště Opočno, proběhl již druhý ročník Opočenského jarmarku.

Foto: Jana Melicharová

Atmosféra na Opočenském jarmarku

Článek

Opočno pod Orlickými horami patří k místům, kam jezdí lidé za historií a malebnou krajinou. Zdejší renesanční zámek patří k jedněm z nejkrásnějších v České republice. Ale není to jen zámek, co si zaslouží pozornost.

V Opočně také sídlí jedna z nejstarších zemědělských škol u nás. Již v roce 1862 ji založil hrabě Josef Colloredo – Mannsfeld jako „jednoroční školu pro selské synky s českým jazykem vyučovacím“. A právě v jejím areálu se o uplynulém víkendu konal Opočenský jarmark, který přilákal stovky spokojených návštěvníků.

Ředitelka školy PaedDr. Olga Talášková prozradila, že myšlenka pořádat Opočenský jarmark vznikla již v roce, kdy škola ve svém areálu slavila 150. výročí svého založení. A od myšlenky pak již nebylo daleko k činům, tedy k vlastnímu jarmarku.

Ten letošní se nesl v duchu lidových tradic a do jeho přípravy se vedle střední školy a základní školy zapojilo také město Opočno, které se stalo spolupořadatelem. A tak se celý areál školy již od dopoledních hodin rozezněl hudbou a písněmi v podání žáků ZUŠ Nové Město nad Metují, kapely Klapeto z Náchoda a skupiny Tomy z Opočna.

„Celý kulturní program ještě doplňovaly lidové stánky s dobovými výrobky, které si návštěvníci mohli nejen prohlédnout, ale mohli si i zakoupit nějakou tu drobnost pro radost. O celodenní občerstvení také v lidovém duchu se pak postarali zaměstnanci a žáci gastronomických oborům, které se ve škole také vyučují. A protože v Opočně máme hlavně technické a zahradnické a zemědělské obory, mohli návštěvníci ještě obdivovat zemědělskou techniku, se kterou žáci pracují, a ve školním stánku pak výrobky, které pro jarmark vyrobili,” uvedla ředitelka školy PaedDr. O. Talášková.

Dalším účastníkem bylo ještě počasí, které se v tento den opravdu vydařilo. Není proto divu, že se ve škole již mluví o Opočenském jarmarku dalším, tedy o jeho 3. ročníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám