Hlavní obsah

Operní pěvci Radek Krejčí a Martin Matoušek budou zpívat i vyprávět na zámku Sychrov

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Sychrov připravil na 30. července přátelské povídání s ukázkami ze slavných oper Co život dal, vzal aneb Život u divadla. V pořadu účinkují za klavírního doprovodu Martina Moudrého operní pěvci Radek Krejčí a Martin Matoušek.

Foto: archiv autora

Radek Krejčí (vlevo) a Martin Matoušek vpravo se svými kolegy.

Článek

Pořad, během kterého si přijde na své nejen hudbymilovné publikum, proběhne od 18 hodin v zámecké oranžerii, v jedné z nejvýznamnějších staveb zámeckého parku.

„Bude to jakási benefice, nebo chcete-li komponovaný pořad o naší cestě k divadlu - pořad jsme připravili s mým kolegou Martinem Matouškem. Dalším partnerem bude můj dvorní varhaník Martin Moudrý. S Martinem Matouškem sedíme každý den v autě cestou z Prahy do Ústí, sedíme vedle sebe i v šatně a měli jsme i společného kantora zpěvu Alfréda Hampela.... Na jevišti se potkáváme téměř pokaždé. I když jsme oba hlubší hlasy, obsazují nás do odlišných rolí, skoro nikdy se nealternujeme, tudíž jsme taková siamská dvojčata, bráchové na život a na smrt,” říká pobaveně Radek Krejčí, sólista Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem.

Oba umělci se na Sychrov rádi vracejí, přičemž si pokaždé připraví něco jiného, což dokládá opět Radek Krejčí: „Před časem proběhl i komponovaný pořad o Antonínu Dvořákovi, který na Sychrově pobýval. Provedli jsme zajímavý večer s četbou jeho korespondence dochované právě ze Sychrova a nesměl u toho chybět pochopitelně ani kolega Martin Matoušek.”

Sychrovská oranžerie

Stavba oranžerie probíhala v letech 1831 – 1835. Podle zprávy z roku 1853 byla oranžérie zároveň květinovou galerií. Měla dispoziční charakter letohrádku respektive letního zámečku se slavnostními prostorami jako je hlavní sál a dále s dvěma menšími a intimnějšími kabinety po krajích. Z archivních zpráv se mimo jiné dovídáme i to, že zde odpočíval a občerstvoval se například bývalý císař Ferdinand Dobrotivý nebo císař František Josef I.

Díky získaným finančním prostředkům z Finančních mechanismů EHP/Norska a podpoře Ministerstva kultury České republiky se v roce 2010 podařilo dokončit projekt celkové rekonstrukce oranžerie, která bezesporu zvýšila atraktivitu celého areálu národní kulturní památky – Státního zámku Sychrov.

V současné době se stala kavárna oranžerie oblíbeným a vyhledávaným odpočinkovým místem pro návštěvníky sychrovského areálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám