Hlavní obsah

Olomoučtí vědci pomohou městům i krajům s plánováním investic

Novinky, Radim Weiss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříletý projekt Spationomy, na kterém se podílela Moravská vysoká škola Olomouc (MVŠO), Univerzita Palackého a další univerzity z Německa a Slovinska, uzavřela na konci srpna závěrečná konference.

Foto: MVŠO

Účastníci projektu SPATIONOMY během letního soustředění na univerzitě v Bochumi

Článek

Projekt Spationomy je založen na provázání analýzy geografických dat a ekonomických informací. Díky tomu může být cenným pomocníkem při sestavování rozpočtů územně samosprávných celků nebo mapování ekonomických dopadů společenských fenoménů jako je například turismus.

Na závěrečné konferenci, která prezentovala výsledky tříletého projektu, vystoupila řada odborníků v čele s Ginou Bloodworth (Central Washington University), Naomi Petersen (Salisbury University) a dále Igorem Hočevarem ze slovinské společnosti ZZi company, který představil elektronický systém pro správu zásilek a Monikou Csapo(Cesim Oy), která svůj příspěvěk zaměřila na využití simulací.

V rámci odpoledního bloku své projekty prezentovaly mezinárodní studentské týmy i trojice německých studentů, kteří díky Spationomy založili start-upový projekt. Podvečerní program zahrnoval workshopy a simulační hry, se kterými v průběhu projektu přicházeli studenti do styku.

„Jsme moc rádi, že měla závěrečná konference takový úspěch. Zúčastnili se jí vědci, podnikatelé a studenti z ČR, USA, Německa, Rakouska, Finska, Slovinska, Slovenska a Maďarska, podařilo se nám vytvořit síť odborníků napříč obory a státy,“ uvedla Jarmila Zimmermannová, rektorka MVŠO.

V rámci konference byla pokřtěna i kniha Spationomy, která vychází ve vydavatelství Springer. V ní čtenáři naleznou kompletní metodologii projektu i případové studie, na kterých studenti i akademici pracovali v uplynulých třech letech.

Na konferenci bylo oznámeno i získání projektu Spationomy 2.0, který naváže na stávající mezinárodní spolupráci. „Během tří let, kdy byl realizován první projekt, si Spationomy vydobylo skvělou pověst a ukázalo, že je zde skutečně velký potenciál. Díky tomu by se Spationomy 2.0 mohlo podařit do praxe přenést ještě víc podnětů,” dodal Igor Hočevar ze slovinské společnosti ZZI, která pomáhá státní správě i podnikatelskému sektoru přijímat inovace související s oblastí Průmyslu 4.0.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám