Hlavní obsah

Olomoučtí hasiči zachraňovali lidi z ledové vody, naštěstí jen cvičně

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamrznutí většiny vodních toků nabízí v posledních dnech veřejnosti možnost využít je k nejrůznějším aktivitám. Měli by ale pamatovat na nebezpečí v podobě síly ledu, který se může prolomit. Hasiči v tomto období na cvičeních prověřují různé možností záchrany osob z ledové tříště.

Foto: HZS Olomouc

Role figurantům ani záchranářům v nikdo nezáviděl. Při - 15 stupních to byl obdivuhodný výkon po všech stránkách

Článek

Není snadné odhadovat bezpečnou sílu ledu pouze pohledem. Například led v síle do deseti centimetrů představuje naprosto reálné nebezpečí propadu. Hasiči proto velmi důrazně varují před možným nebezpečím a pravidelně na svých webových stránkách zveřejňují rady, jak se v případě nastalé situace zachovat.

Během prvních únorových dnů probíhá i výcvik hasičů z olomoucké požární stanice. Praktickým procvičením si postupně vyzkouší všechny možnosti záchrany, přičemž musí dbát i na svou bezpečnost. Samotná záchrana osob je velmi náročná a může přinést spoustu komplikací. Velkým nebezpečím je možnost podchlazení či utonutí zachraňovaných osob.

"Čtvrteční výcvik byl nepříjemný z pohledu silného mrazu, kdy teplota klesla na mínus patnácti stupňů. I tak byl při závěrečném vyhodnocení shledán jako naprosto vyhovující. Přezkoušení záchranných metod v reálné situaci prospěje rychlé a bezpečné pomoci," konstatoval Zdeněk Hošák z HZS Olomouckého kraje. 

Reklama

Výběr článků

Načítám