Hlavní obsah

Olomouckou Florou voní smrdutý krasavec

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech se návštěvníci sbírkových skleníků na Floře Olomouc těší z nevšední podívané. Ve středu ráno rozvil svůj jediný květ zmijovec. Mediální hvězda, ke která přitahuje typický zápach hnijícího masa, pokvete jen několik dnů.

Foto: Archiv Flora Olomouc
Článek

"V těchto dnech zde můžete vidět kvetoucí orchideje a bromélie, které patří díky skvostným květům a pozoruhodnému životu k nejohroženějším a tudíž i k nejchráněnějším skupinám rostlin na Zemi. V tropické části jsou zastoupeny druhy Cymbidium, Phalaenopsis, Paphiopedium, Oncidium, Guzmania," upozornila vedoucí sbírkových skleníků Helena Šupová.

Konec zimy se na Floře nese v odstínech červené barvy květů Hippeastrum, pocházející z jižní Ameriky, a také v nezapomenutelné vůni květu zmijovce.

Zmijovec neboli Amorphophallus pochází z tropických asijských deštných lesů. Vyznačuje se vysokým květenstvím, jehož pach připomíná tlející maso, jímž přitahují opylovače – především dvoukřídlý hmyz. 

Proces kvetení trvá několik týdnů: nejdříve vyraší masitá květní palice-spadix, která je zabalena do listenu-toulce. Toulec se pak během dvou dnů rozvine. Po uvadnutí květního stvolu z hlízy vyroste jediný list se silným a často skvrnitým řapíkem. Po téměř ročním růstu vstoupí rostlina do období klidu, které trvá několik měsíců před kvetením.

Zmijovce jsou považovány za mediální hvězdy, obzvláště druh Amorphophallus titanum, jehož květ je 2,2 metru velký. Říká se jim také Áronova hůl a patří mezi značně rozšířené, oblíbené pokojové rostliny. Zpravidla alespoň do chvíle, než poprvé vykvetou.

Ve své domovině jsou zmijovce pěstovány jako rostliny užitkové. Veliké hlízy zmijovců jsou totiž po tepelné úpravě jedlé – používají se stejně jako nám dobře známé vařené brambory nebo se z nich získává škrob. Plátky sušených hlíz Amorphophallus campanulatus (tzv. sloního jamu) jsou v Indii známé pod názvem „sloní chléb“. V Japonsku se z hlízy zmijovce druhu A. konjac sušením a mletím získává mouka, ze které připravují typické nudle chira take a pečivo široko. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám