Hlavní obsah

Odborníci na ekonomiku a řízení podniku diskutovali v Ostravě

Novinky, Vendula Foldyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava uspořádala ve dnech 28. a 29. listopadu konferenci Ekonomika a řízení podniku ve 21. století. Do prezentace výsledků vědecko-výzkumných aktivit v ostravském Hotelu Mercure se zapojilo přes 50 akademických pracovníků a studentů.

Foto: VŠB-TUO

Konference se zúčastnili odborníci na problematiku ekonomiky a řízení podniku.

Článek

„Přítomnost na konferenci je výtečnou příležitostí, jak představit své výstupy, ihned obdržet zpětnou vazbu a případně další náměty pro rozvoj vědecké práce,“ sdělila Kateřina Kashi, jedna z koordinátorek konference.

Program byl rozdělen do čtyř tematických bloků. V části Nové přístupy ke strategickému řízení v perspektivě konkurenceschopnosti se zúčastnění věnovali například problematice strategie úspěšné firmy nebo novým formám podnikání. Odborníci se však zabývali také etickými otázkami byznysu, trendy soudobého managementu či řízením a rozvojem lidského kapitálu.

Na setkání nechyběli jednak zástupci domácí ostravské Katedry managementu, ale také pedagogové a studenti doktorského studia z dalších tuzemských i zahraničních univerzit. Například Michal Pružinský z košické Podnikohospodářské fakulty Ekonomické univerzity v Bratislavě se ve svém vystoupení věnoval spotřebitelskému etnocentrismu při koupi potravinářských výrobků na Slovensku.

„V čase globalizace jsme svědky růstu konkurence mezi domácími a zahraničními produkty. Zákazníci tak mají možnost volby. Posílení prodeje domácích potravin je v zájmu státních orgánů, podnikatelských subjektů a v neposlední řadě také spotřebitelů,“ vysvětlil Michal Pružinský.

Autor oceňuje zejména možnost osobní komunikace na konferenci. „Generace vědců pracovaly a předávaly si svoje poznatky klasickou poštou, v jisté periodicitě se však také setkávali a diskutovali. Platforma konference má v tomto směru své nezastupitelné místo,“ zhodnotil Michal Pružinský.

Práci věnovanou využití Gardnerovy teorie mnohočetné inteligence v talent managementu představila Jana Trdá z ostravského Výzkumného a rozvojového centra Regio. „Již několik let pracujeme na vývoji aplikace, která dokáže identifikovat talent a tím pomoci se vzděláváním a pracovním zařazením. Účast na setkání je pro nás zajímavá hlavně proto, že se seznámíme s trendy a výzkumem v podobných oblastech,“ popsala Jana Trdá.

Z článků, které prošly úspěšně recenzním řízením, bude vytvořen sborník. Organizátoři konference následně požádají o jeho zařazení do databáze Conference Proceedings Citation Index. Vybrané příspěvky nabídnou také redakcím odborných ekonomických časopisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám