Hlavní obsah

Oběti domácího násilí ve Středočeském kraji mohou využít bezplatného advokáta i psychologa

Novinky, Jiří Hofman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děje se za zavřenými dveřmi a často o něm neví ani nejbližší sousedé nebo rodina. Řeč je o domácím násilí. Poradny ve Středočeském kraji evidují stovky případů ročně. Pro účinnou pomoc nově nabízí i bezplatné služby advokáta a psychologa nebo kariérové poradenství.

Foto: Jiří Hofman/Respondeo

Fotografie z výstavy "Hlasy v tichu", která představila skutečné příběhy obětí domácího násilí na Kolínsku, Nymbursku a Mladoboleslavsku.

Článek

Jen ve Středočeském kraji se v roce 2015 řešila více než stovka případů domácího násilí vykázáním násilného partnera ze společné domácnosti na dobu deseti dnů. To je přitom jedno z nejtvrdších opatření, které lze bez zásahu soudu proti násilníkovi použít. Další stovky žen a mužů se podle statistik přicházejí svěřit do anonymních poraden, aniž by svou situaci zatím chtěly řešit.

Odhalení jednotlivých případů závisí hlavně na odvaze oběti vystoupit s problémem na veřejnost. „Ročně máme přibližně 200 nových klientů. Většinu z nich tvoří ženy, jen v deseti procentech případů se jedná o muže. V posledních letech častěji evidujeme i seniory utiskované svými dětmi nebo vnuky,“ uvedla vedoucí středočeské poradny Respondeo Alena Líbalová.

Respondeo pomáhá bezplatně, podobně jako další poradny v České republice. Díky programu „Dejme že(nám) šanci“ podpořenému prostřednictvím Nadace open society fund Praha z tzv. Norských fondů, nabízí nově i další bezplatné možnosti.

Standardně poradna poskytuje právní rady a asistenci sociálních pracovníků. Ti vyslechnou, podpoří, pomohou sepsat různá podání a vzory... „Osvědčil se i advokát, který zastupuje vybrané klienty před soudem. Podobně psycholožka pomáhá například rodinám s dětmi překonat prožitá traumata,“ přibližuje výhody projektu Líbalová.

Novinku představují služby kariérových poradců z organizace GLE o. p. s. Ti klientům Respondea pomáhají uspět na trhu práce nebo rozběhnout vlastní podnikání a odpoutat se tak finančně od svého násilného partnera.

V poslední době se to povedlo například v případě Martiny (34). Útrapy a soustavné psychické i fyzické týrání zažívala přes pět let. Před rokem našla odvahu začít nový život. Za asistence neziskové organizace následoval rozvod, stěhování do nového bydlení a skládání pošramoceného sebevědomí.

Povedlo se. „Dnes je z Martiny zase silná a krásná žena. Její dcerka začíná chodit do školky a Martina startuje svůj malý podnikatelský projekt. Oběma se daří skvěle,“ uzavírá příběh Líbalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám