Hlavní obsah

Obec Přehvozdí se chystá na oslavy 600. výročí svého založení

Novinky, Eliška Paulová

Šest set let od svého založení bude slavit obec Přehvozdí na Kolínsku. Oslavy startují 23. května ve 13 hodin před hostincem U Lípy svobody. Záštitu nad touto akcí převzal hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Foto: Eliška Paulová
Článek

Program bude zahrnovat jak hudební produkci, tak ukázky historických řemesel. Mimo jiné se bude razit Přehvozdský groš a také se představí šermíři se svým uměním. Děti se mohou těšit na zábavné dílničky. 

Během dne mohou obyvatelé Přehvozdí napsat vzkazy, které budou později uloženy do časové kapsle. Ta bude uložena na vybraném místě v obci.

Přehvozdí se pochlubí novým znakem a praporem. Nový obecní znak a prapor navrhl heraldik Jan Tejkal. Po schválení znaku a praporu Podvýborem pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky budou obci uděleny.

První písemná zmínka

Nejstarší písemná zpráva o naší obci pochází z doby, kdy ves patřila k nedaleké tvrzi Hošť a vlastnil ji zeman Bohumil Hájek. Manskou tvrz i se vsí v roce 1415, tedy právě před 600 lety, Bohumil Hájek prodal Strachotovi Trčkovi z Kralovic. Rodina Trčků jí pak měla v držení ještě po celou dobu husitských válek.

Obec, která dnes patří do okresu Kolín, byla dlouho součástí černokosteleckého panství. To vlastnil nejprve rod Smiřických, po bělohorské bitvě přešlo do majetku Liechtensteinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám