Hlavní obsah

Obec Písečná slavila desetileté jubileum samostatnosti

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písečná se nachází přibližně 3 kilometry východně od Jablunkova. V právě uplynulém víkendu oslavila 10 let své samostatné existence.

Foto: Břetislav Boháč

Písečná - vystoupení vendryňských gymnastů

Článek

Původní horská osada Písečná byla po dlouhá léta součástí města Jablunkova. První zmínky o osadě ze starých letopisů pocházejí z roku 1446. U jejich počátků stáli bratři Matouš, Štefan a Jan Skřekové, původem z Jablunkova. 

Velký statek (grunt) rodiny Skřeků se časem rozpadl na menší části. Ve 40. letech 16. století žilo na Písečné přibližně 64 obyvatel, kteří hospodařili valašským způsobem. Obcí protéká potok Kotelnice, pramenící pod vrchem Krkavice, který se nachází mezi vrchy Velký Stožek (978 m n.m.) a  Kiczory ( 989 m n.m) v hraničním hřebenu Slezských Beskyd. Potok je pravostranným přítokem řeky Olzy - Olše.

V referendu uskutečněném v roce 2000 rozhodli občané o osamostatnění obce. Písečná se tak stala samostatnou ode dne 1. 1. 2001.  

Jubilejní výročí samostatnosti si občané, jichž je dnes takřka 900, připomenuli na dvoudenních oslavách za přítomnosti řady hostů i většiny obyvatel. V pátek 26. srpna zhodnotili události posledních deseti let, uskutečnilo se vystoupení smíšeného pěveckého sboru z Mostů u Jablunkova a ochotníci ze Smilovic zahráli divadelní představení.

V sobotu 27. srpna se uskutečnily sportovní turnaje v kopané mezi sousedy, děti soutěžily v olympiádě netradičních disciplín, vystoupila skupina gymnastů z Vendryně, jejichž živé pyramidy byly oceněny dlouhotrvajícím potleskem, přišli zatančit a zazpívat členové folklórního souboru Poľana ze Slovenska, k poslechu zahrála dechová kapela Jablunkovanka a večer byl zakončen diskotékou. Počasí přálo a oslavy byly hezké a důstojné.

Přejeme obyvatelům obce v čele se starostou panem Bc. Davidem Ćmielem mnoho dalších úspěšných let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám