Hlavní obsah

O záchranu mocné civilizace bojovali v Lipníku nad Bečvou

Novinky, Monika Malíšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intriky, vyjednávání, život i smrt. Několikadenní dobrodružství s předem nejasným koncem. Čtyřicítka odvážných, kteří čelí zlu a snaží se zachránit starodávnou civilizaci. Lipník nad Bečvou se v posledních březnových dnech proměnil ve fantasy svět.

Foto: Tari Tinuvielová

Hráči při imaginárním souboji

Článek

Ještě ve středu probíhala na lipenské průmyslovce obyčejná výuka, ve čtvrtek už se tu odehrávalo neobyčejné dobrodružství. Od 28. do 31. března totiž škola propůjčila své prostory dalšímu ročníku tradičního turnaje v Dračím doupěti s názvem LipCon, tedy jakési fantasy hře na hrdiny.

„Pokud mi darujete vaši krev, mohu vám poskytnout důležité informace,“ slyším z úst hubeného muže s bradkou. „Jakou můžeme mít záruku, čarodějnice, že nás s pomocí naší krve později neovládneš?“ ptá se žena, kterou mám po pravici. „Nemluv, ženo, nech teď raději mluvit muže,“ odsekne opět ten hubený muž.

Proč mu ale říká čarodějnice? Já jsem si vždycky představovala čarodějnice trochu jinak, rozhodně ne s bradkou a v béžovém tričku. A hlavně vždycky jako ženy. Nehraje tu ale víc věcí. Proč ten plešatý chlapík neustále jakoby pohazuje vlasy? A jak se chce ten hubený mladík zmocnit krve tohohle obrovského muže, který sedí přede mnou?

Později se dozvídám, že při hře Dračí doupě (DnD) si každý člověk vytvoří svou vlastní identitu a není ani zapotřebí, aby se hrané postavě fyzicky podobal. Tyto postavy jsou pak zasazeny do smyšleného světa, kterým putují a po cestě plní úkoly, které jim vypravěč příběhu staví do cesty.

„Já tady dnes plním roli vypravěče. Znamená to, že příběh řídím a zároveň představuji všechny postavy, se kterými se hráči dostanou do styku. Teď zrovna plním roli čarodějnice,“ vysvětluje Michal Škvára, jeden z autorů příběhu, kterému je tento ročník zasvěcen.

„Příběh je inspirován antickou mytologií. Hráči se nacházejí v době, kdy mocná civilizace, která by se dala přirovnat ke starému Římu, je v úpadku a všechno míří k exodu. Hlavní město říše je v obležení a hráči se snaží říši zachránit,“ popisuje děj příběhu Škvára. „Celou dobu si myslí a doufají, že se jim záchrana podaří, ale budou neúspěšní,“ svěří se mi stranou od ostatních hráčů. „Děj končí tím, že ze starého světa odejdou a v novém položí základy řecké kultury, jak ji známe dnes,“ zakončí Škvára.

Zhruba třicetistránkový příběh hrálo od čtvrtka až do neděle šest skupinek po pěti až šesti hráčích. Hra probíhala v podstatě nonstop.

Akci zorganizovala Renata Doubravová, ve světě fantasy známá jako Tari. Tentokrát přenechala tvorbu příběhu skupině z Roudnice nad Labem, která se akce každoročně účastní. „Další příležitostí, kdy se budou moci zájemci ponořit do tajů fantasy světa, bude v červnu, kdy pořádáme Vítání léta a především pak v červenci, kdy proběhne tradiční LARP Bellum Ligneum,“ zve Doubravová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám