Hlavní obsah

Nymburk se pyšní nejkrásnější radnicí

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Server Moravské hospodářství je pořadatelem soutěžní ankety, jejíž název je Nejkrásnější radnice či obecní úřad 2016. Hlasování veřejnosti skončilo v pondělí 31. října. Na prvním místě se v kategorii měst v konkurenci 35 krásných radnic s 30 procenty hlasů umístila historická radnice města Nymburk.

Foto: Jan Řehounek

Nymburská radnice.

Článek

Od samého začátku hlasování stále vedla, teprve v posledních týdnech ji doháněla radnice v Tišnově – nakonec skončila druhá s 22 procenty hlasů. Na třetím místě jsou pak rovným počtem 5 procent hlasů radnice Frýdlantu a Rýmařova. 

„Máme velkou radost, že jsme uspěli v konkurenci tolika krásných radnic napříč Českou republikou. Když jsem si pročítal podklady ostatních měst, která se soutěže účastnila, tak jsem si všiml, že naše je jednou z nejstarších radnic. Stojí na svém místě už bezmála 500 let,” komentoval výsledek soutěže starosta města PhDr. Pavel Fojtík.

Výsledky ankety budou slavnostně vyhlášeny na konferenci Moravská města a obce 2016, která se bude konat 24. listopadu v Brně.

Budova nymburské radnice byla vystavěna na místě někdejšího ungeltu v letech 1524 - 1526 vlašskými staviteli Martinem zvaným Vlach a Janem de Giorgi a polírem Václavem. Svědčí o tom nápis nad vstupním portálem: ˃Letha od narození syna Božího 1526, tento duom stawen gest, aby w niem sprawedliwost a saud bozský zachowán. Za Waczlawa Ziabky starssiho teto obce slawné a za urzadnikuw Ambrože sladownika, Pawla Noska, tobolarze Janakou, Towaryss Waczlav palirz.˂ Měla zdobený renesanční štít s vížkami a hlavní věž se zvony a hodinami, v podloubí se třemi oblouky nádherně zdobený vstupní portál.

Radnice vyhořela dvakrát ve třicetileté válce – přišla o věž a štít, v roce 1838 při velkém požáru města vyhořela znovu. Opravy v letech 1840 - 1841 zcela setřely původní architektonický ráz objektu, podloubí bylo zazděno, okna zmenšena či zazděna, průčelí omítnuto.

V letech 1936 - 1939 byla provedena podle návrhu architekta Dr. Bohumila Slámy rekonstrukce budovy. Obnoveno bylo podloubí s křížovou klenbou, portál, okna s pískovcovým profilovaným ostěním, zrestaurován městský znak a několik drobných pískovcových reliéfů, na nároží byla umístěna bronzová socha sv. Václava od Břetislava Bendy. Cihlová přístavba radnice podél Boleslavské třídy byla realizována též podle plánů architekta Bohumila Slámy v letech 1940 - 1941.

Generální rekonstrukce proběhla v letech 2003 - 2004.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám