Hlavní obsah

Noví studenti dobrušské střední školy se poznávali na adaptačním seznamovacím kurzu

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti 1. ročníku Střední školy – Podorlického vzdělávacího centra z Dobrušky strávili několik společných dní na seznamovacím kurzu v Plasnicích u Deštného.

Foto: Jana Melicharová

Účastníci adaptačního seznamovacího kurzu SSŠ-PVC Dobruška

Článek

První zářijový týden se malebnou krajinou Orlických hor v okolí chaty Radost v Plasnicích u Deštného rozléhal hlahol a smích mladých lidí. To zde studenti 1. ročníků technických maturitních a učebních oborů ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky trávili několik společných dní, ve kterých se měli nejen navzájem poznat se svými novými spolužáky a některými učiteli, ale také si zasportovat a užít si klid a pohodu kraje, ve kterém se škola nachází.

„Na Plasnici nás z Dobrušky v pondělí 5. záři dorazilo 60. Z toho bylo 54 studentů 1. ročníku. O ty se po celý týden starali tři učitelé a 3 tři jejich pomocníci, studenti ze 4. ročníků. Chlapci bydleli v hlavní chatě, dívky pak v nově zrekonstruovaných chatkách,” informoval jeden z pedagogů Tomáš Jeníček.

Vzhledem k tomu, že adaptační seznamovací kurzy byly zařazeny i do učebních osnov 1. ročníků středních škol, nemají po jejich absolvování tito studenti problém s běžným denním životem ve třídách při běžném denním životě školy. Znají se už totiž mnohem více, než by se poznávali při výuce ve škole. Odpadá tak větší nebezpečí šikany a třída se stává opravdovým kolektivem.

„Ke stmelování jednotlivých třídních kolektivů nám pomohly i činnosti, které jsme po celý týden se studenty vykonávali. Protože nám přálo počasí a bylo po celý pobyt nádherně, mohli jsme se pohybovat převážně venku. Hráli jsme nohejbal, Kubb, pétanque, rovnováhu jsme cvičili na slackline, což je lano natažené mezi stromy, zablbli jsme si i v lanovém centru. A jeden den jsme vyrazili na pěší výlet na Prázovu boudu. Tady jsme však zcela nečekaně zmokli. Někteří studenti výlet podcenili a vyrazili jenom v tričku. Naštěstí nikdo nedostal rýmu a nemusel odjet domů dříve,“ doplnil vše s humorem Tomáš Jeníček.

A protože je známé, že dnešní mladí lidé tráví převážnou část dne u počítačů, byla pro ně proto problémem noční bojová hra, při které měli plnit několik úkolů a která byla zároveň vrcholem celého pobytu. „Orientace ve tmě a v neznámé krajině byla pro některé opravdu zkouškou. I přesto se všichni vrátili ve zdraví a nadšení z nových zážitků, i když někteří bloudili a zašli si několik kilometrů navíc,” doplnil Jeníček.

A protože adaptační kurz nebyl jenom o zábavě a o sportování, ale i o poznávání a učení se, doplnila jeho program beseda se členy Horské služby z Deštného a příslušníky Městské policie z Dobrušky.

Závěrečný večer pobytu, kdy si všichni s chutí opekli špekáček, se už nenašel nikdo, kdo by seděl sám. Všichni se už znali a byli kamarády. K tomu stačilo několik dní strávených na seznamovacím adaptačním kurzu v Orlických horách.

Reklama

Výběr článků

Načítám