Hlavní obsah

Nová rozhledna Cibulka nad Olovím byla slavnostně pokřtěna

Novinky, Vladimír Uhlíř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V neděli 31. srpna se na Šibeničním vrchu (666 m. n. m.) u Oloví konal slavnostní křest rozhledny Cibulka, která se tak nazývá podle typicky cibulovitého tvaru konstrukce zastřešené horní vyhlídkové plošiny. Investorem stavby bylo město Oloví, hybatelem projektu Patrik Oravec.

Foto: Milan Hloušek - www.poznejsokolovsko.cz

Zleva - architektka Marcela Plachá, starosta města Oloví Miroslav Flandr, kmotr rozhledny Aleš Cibulka a hlavní hybatel projektu Patrik Oravec

Článek

Rozhledna nad městem Oloví byla původně vybudována na Boučském vrchu majitelem Svatavských přádelen Josefem Schniegerem. Slavnostního otevření rozhledny v roce 1896 se bohužel nedožil, neboť byl zavražděn svým zaměstnancem. 

Od té doby rozhledna chátrala až do roku 1913, kdy ji odkoupil od textilního závodu Okrašlovací spodek města Oloví. Rozhledna byla rozebrána a přemístěna na Šibeniční vrch. Vypuknutím první světové války zájem o rozhlednu upadl a ta opět chátrala. Totálně byla zničena za druhého světové války. Poslední dochovaná fotografie pochází z roku 1938.

V roce 2007 vznikla myšlenka původní rozhlednu obnovit, avšak ne v takové podobě, v jakémkoliv byla kdysi předtím, a to zejména díky přeměně terénu a vzrostlé zeleni.

V roce 2011 město Oloví získalo pozemky pro budoucí stavbu vyhlídkové věže. V témže roce byla vytvořena studie a projekt rozhledny,  která dostala název "Cibulka". Autorkou projektu rozhledny je Marcela Plachá.

Při pohledu na server je možné vidět hřeben Krušných hor, který se táhne podél severní hranice ČR se SRN.

Na východ je dominantou Boučský vrch, na kterém původní rozhledna stála. Větrné elektrárny v pozadí jsou postaveny v blízkosti obce Háje u Jindřichovice.

Jižní pohled směřuje do Sokolovské pánve, která je známá především ložisky. Vrcholky na obzoru jsou součástí Slavkovského lesa,

Západním směrem jsou lesy, které se táhnou směrem na Studenec, jenž je součástí města Oloví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám