Hlavní obsah

Nová okružní křižovatka v Ostravě-Hladnově už slouží motoristům

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 30. října v 11.00 hodin byla do provozu uvedena nová okružní křižovatka, která v Ostravě-Hladnově slouží motoristům. Přestavba průsečné křižovatky na okružní spojuje ulice Michálkovickou, Hladnovskou a Keltičkovu u zastávky MHD Revírní bratrská.

Foto: Josef Zajíc

Okružní křižovatka na Hladnově. Ostrava 30.10.2015. pohled na ulici Michálkovickou směr Bazaly.

Článek

Přestavba okružní křižovatky, ležící na trase autobusových a trolejbusových linek MHD, začala v červenci letošního roku.

„Přestavba průsečné křižovatky na okružní přispěje ke zlepšení plynulosti provozu a bezpečnosti na tomto frekventovaném dopravním uzlu, a současně ke zkulturnění prostředí v této lokalitě Slezské Ostravy,” řekl k účelům přestavby křižovatky náměstek primátora pro dopravu Ivo Hařovský

Stavbaři realizovali nové trolejové vedení pro trolejbusy MHD a přeložky nadzemních a podzemních inženýrských sítí. Instalovali také nové veřejné osvětlení sestávající se z 22 svítidel, z nichž bylo 6 umístěno na stávajících, 2 na nových a 14 na trakčních stožárech. Na nově vybudované autobusové zastávce byl usazen automat na jízdenky MHD.

Nová okružní křižovatka má mírně eliptický tvar s délkou od 44,1 m a 41 m. Jízdní pás je široký 5,5 m. Napojování větve okružní křižovatky má na vjezdech šířku od 5 do 6,36 m, na výjezdech 5,5 až 7,37 m.

Investorem stavby bylo statutární město Ostrava a Správa silnic Moravskoslezského kraje. Zhotovitelem firma STRABAG a.s. Náklady na stavbu  jsou 26 miliónů korun s DPH. Město Ostrava ze svého rozpočtu vynaložilo částku 16,7 miliónu korun s DPH.

Slavnostního přestřižení pásky se zúčastnili náměstek primátora města Ostravy Kamil Bednář, náměstek primátora města Ostravy Ivo Hařovský, 1. námětek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka a Jiří Malík, ředitel firmy STRABAG a.s., oblast východ.

„Je pro mě obrovskou ctí, že po deseti letech vyjednávání se dílo podařilo. Děkuji všem, kteří se na přípravě a stavbě samé podíleli. Stavba zlepší cestování obyvatel Ostravy na Slezskou Ostravu a návštěvníkům cestu do ZOO,” uvedla starostka městského obvodu Slezská Ostrava Barbora Jelonková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám