Hlavní obsah

Nová laboratoř Západočeské univerzity je vybavena jako v reálném provozu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni a společnost Siemens společně slavnostně v úterý 11. listopadu otevřely novou laboratoř elektrických ochran, řídicích systémů a komunikace.

Foto: Západočeská univerzita

Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity a společnost Siemens otevřely novou laboratoř elektrických ochran, řídicích systémů a komunikace.

Článek

Laboratoř bude sloužit k výuce studentů, k testování

a demonstraci nových technických možností u rozvodů vysokého a velmi vysokého napětí. 

Nová laboratoř elektrických ochran je vyústěním úzké spolupráce Západočeské univerzity v Plzni a společnosti Siemens, která dodala její technické vybavení. Hodnota přístrojů a softwarových licencí činí přibližně 1,5 miliónu korun.

Jsou zde nainstalovány nejmodernější systémy chránění, umožňující otestovat chování ochran v režimu, který se maximálně blíží reálnému provozu. Pomocí použitých systémů řízení je možné provádět sběr dat, monitorování, měření, zpracování poruchových záznamů a vyhodnocení kvality dodávek elektrické energie. Zkušenosti získané při práci v laboratoři uplatní studenti zejména v oblasti energetiky.

„Již v minulosti byla fakulta vybavena několika ochranami, na kterých se studenti seznamovali se systémy chránění. Tato laboratoř ale nabízí podstatně větší možnosti pro studium a testování. Její vybavení tvoří jak v současnosti používané systémy, tak novinky, které se teprve dostávají do reálného provozu. Můžeme na nich nejen demonstrovat funkčnost zařízení, ale i provádět jejich diagnostiku, detailní analýzu komunikace

a podobně,” uvedla Jana Jiřičková z katedry elektroenergetiky a ekologie, kde je specializované pracoviště umístěno. 

„Přinášet inovace a spolupracovat přitom s vysokými školami a vědeckými institucemi patří mezi hlavní priority koncernu Siemens. Věříme, že se nám úsilí vynaložené při vybavování laboratoře vrátí v podobě kvalifikovaných profesionálů, kteří najdou uplatnění třeba i v naší společnosti,” řekl generální ředitel společnosti Eduard Palíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám