Hlavní obsah

Norský fagotista Dag Jensen bude hvězdou prvního únorového koncertu FOK

Novinky, Lucie Maňourová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sólový hráč zvaný na nejprestižnější koncertní pódia - to je norský fagotista Dag Jensen. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK ho pozval do dvojice koncertů 5. a 6. února v Obecním domě. S Dagem Jensenem připraví obtížný Koncert pro fagot, smyčcový orchestr, harfu a klavír od André Joliveta.

Foto: Lucie Maňourová

Dag Jensen

Článek

„Jolivetův koncert se stylově inspiruje jazzem – v duchu předválečné Paříže a Pařížské šestky. Fagotový part je velmi obtížný a Dag Jensen je jedním ze dvou fagotistů na světě, kteří jsou schopni ho zahrát,“ upozornil dramaturg FOK Martin Rudovský. Druhým je podle něho Ital Sergio Azzolini.

Koncert pro fagot, smyčcový orchestr, harfu a klavír totiž vznikl jako zákeřná soutěžní skladba pro potřeby pařížské konzervatoře. Sólista v něm musí předvést umění vést melodickou linii, precizně artikulovat, frázovat, být rytmicky přesný a zvládat obtížné přechody rejstříků.

Do světové špičky Daga Jensena vyneslo dvojnásobné vítězství v prestižní soutěži ARD v Mnichově – poprvé zde vyhrál v roce 1984 a pak ještě 1990. Jeho orchestrální angažmá nyní zahrnuje nejvýznamnější orchestry od Evropy po Japonsko. Byl mimo jiné členem i prestižního Lucernského festivalového orchestru, který sestavil před deseti lety nedávno zesnulý Claudio Abbado z nejlepších hráčů evropských orchestrů.

Do programu koncertu jsou zahrnuty výhradně skladby letošních jubilantů – vedle André Joliveta (1905–1974) zazní suita ze scénické hudby k dramatu Maurice Maeterlincka Pelléas a Mélisanda, jejímž autorem je francouzský skladatel Gabriel Fauré (1845–1924).

Druhá polovina koncertu bude věnována českému skladateli Josefu Sukovi (1874–1935), jehož výročí narození věnuje Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK v probíhající sezóně celý koncertní cyklus. Zde zazní nádherná Pohádka, kterou Suk vytvořil ze své scénické hudby ke hře Julia Zeyera Radúz a Mahulena. To vše pod taktovkou českého dirigenta Roberta Jindry.

Koncert Pražských symfoniků se bude konat pod záštitou J. E. pana Jense Eikaase, velvyslance norského království v České republice. Česká informační agentura je mediálním partnerem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. 

Vstupenky jsou stále v prodeji v pokladně FOK v pražském Obecním domě, nebo v předprodejích Ticketpro, Bohemia Ticket, Via Musica, Classistic a Eventim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám