Hlavní obsah

Nízkoprahoví JOYFUL NO!SE opět jedou zpívat do Dánska

Novinky, Glena Rauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už potřetí se členové netradičního pěveckého seskupení v srpnu vypraví na Mezinárodní školu gospelové hudby Hanse Christiana Jochimsena, která spojuje zpívající nadšence napříč celou Evropou. Sbor vystoupí na Open Mic večeru, na kterém vloni představil písně jedinečné české autorky Jany Peřtové.

Foto: David Vávra

Joyful Noise v Otevřené zahradě

Článek

Hans Christian Jochimsen je doslova kmotrem gospelové hudby v České republice, právě on k nám v roce 2002 přivezl současný gospel (na pozvání Aleny Dobrovolné) a spustil tak lavinu zakládání gospelových sborů. Je velmi pravděpodobné, že rozšíření pomohla určitá spřízněnost české a dánské kultury vyznačující se podobným smyslem pro humor a také značným sekularismem obou zemí, které způsobují, že křesťanské texty jsou interpretovány s lehkostí, nadhledem a bez zbytečného patosu.

International School of Gospel Music se koná už pátým rokem v malém městečku Gerlev 100 km západně od Kodaně, nedaleko storebaeltského mostu spojujícího největší dánské ostrovy. Letos proběhne od 14. do 20. srpna.

Ve škole učí celkem 17 špičkových lektorů, především z Dánska, ale také z Německa a Anglie. Účastníci si kromě sborového zpěvu můžou zvolit zpěv sólový, improvizaci, skládání písní, dirigování, gospelové piano nebo třeba stomp. Doporučovaným předmětem je vyhlášená dánská Complet Vocal Technigue, nabídku doplňují pohybové a sportovní bloky a v místě je i plavecký bazén.

Jednotliví lektoři často jezdí učit do České republiky, ale možnost vidět je spolu zpívat na jednom pódiu je naprosto vyjímečná. Tři večery po sobě vystupují pro své žáky, čtvteční večer je vyhrazený pro Open Mic a poslední večer završuje slavnostní banket s koncertem všech účastníků. Nezanedbatelným bonusem je naprosto dokonalá místní kuchyně, přestože Dánsko se běžně nepyšní právě skvělou gastronomií, na Sportovní akademii v Gerlevu je tomu právě naopak.

Výjezd organizuje urban-gospelová komunita JOYFUL NO!SE, která se snaží svými aktivitami překračovat hranice běžného sboru, zpívá po brněnských ulicích, pořádá karaoke party a netradiční víkendové workshopy.

„V Dánsku je mimořádně přátelská atmosféra, lidé se tu snadno uvolní a beze strachu dokážou zkusit něco, na co by v domácích podmínkách ani nepomysleli. Právě tohle vyhovuje filosofii naší komunity, proto se sem tak rádi vracíme,” říká vedoucí JOYFUL NO!SE Viki Sklář. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám