Hlavní obsah

Netradiční svíčková omáčka v přímém přenosu České televize

Novinky, Martin Šimko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že když jeden dělá totéž, není to totéž, se budeme moci přesvědčit již 28. srpna od 6:00 v pořadu České televize Dobré ráno. Své umění zde představí osobní kuchař a expert v oblasti molekulární mixologie Petr Koukolíček.

Foto: Jan Kolman

Použití tekutého dusíku je v molekulární kuchyni běžné.

Článek

Molekulární kuchyně funguje na principu skloubení chemických a fyzikálních poznatků o jednotlivých (běžně dostupných) surovinách. Během jejich zpracování a přípravy se využívá postupů, které by mnozí zařadili spíše do prostředí chemických laboratoří.

Díky obrovské důslednosti a naprosto odlišným technikám vznikají pokrmy v odlišných skupenstvích, než na jaké jsme zvyklí. Výjimkou nejsou ani molekulární koktejly využívající techniky, při nichž zůstane chuť použitých složek zcela zachována.  

Pokud si tedy ve středu přivstanete a naladíte stanici ČT2, budete svědky přípravy jednoho z nejoblíbenějších českých jídel – svíčkové omáčky, ovšem ve dvou zcela odlišných postupech. 

Připomenout si tak můžete klasickou verzi přípravy této omáčky, kterou by měla znát každá dobrá hospodyňka, ale i její avantgardní podobu, lákající na svůj konečný vzhled i nevšední zážitek.

Konkrétně se bude vytvářet „svíčková omáčka jako espuma se suflovaným houskovým knedlíkem a brusinkami v kostce“, která se může pochlubit nejen svojí nízkou kalorickou hodnotou.

Svíčková se vlastně vyrobí naprosto standardním způsobem, ale zahustí se. Poté směřuje do šlehačkové lahve, do které se navíc přidá jedna z mořských řas, z čehož nám vznikne tzv. espuma – teplá omáčka v pěně. Výsledek chutná jako svíčková, ale mate nás forma krémového našlehaného obláčku. Stačí přidat houskový knedlík a hovězí maso uvařené při nízké teplotě po dobu několika hodin ve vakuu. Třešničkou na dortu jsou poté brusinky v podobě gelových kostiček.  

Petr Koukolíček, který je společně se svým kolegou Robertem Voldánem držitelem ocenění Czech specials za nejlepší svíčkovou v Praze pro rok 2010, zde představí své široké kulinářské umění a tento nevšední zážitek byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Reklama

Výběr článků

Načítám