Hlavní obsah

Nejvyhledávanější flétnista současné generace Jan Ostrý vystoupí ve Vsetíně

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komorní cyklus koncertů ve Vsetíně přivítá v úterý 6. března od 18.30 hodin v Mramorovém sále Zámku Vsetín předního hráče na příčnou flétnu Jana Ostrého, úspěšného pedagoga i koncertního umělce, za klavírního doprovodu Silvie Ježkové.

Foto: Promo Jan Ostrý
Článek

Jan Ostrý začal hrát na zobcovou flétnu pod vedením prof. Žilky a poté pokračoval na flétnu příčnou u prof. Malotína na Pražské konzervatoři. Od roku 1992 studoval ve Versailles, později zde působil jako stipendista francouzské vlády na Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon ve třídě proslulého flétnisty Bernolda, kde ukončil studium udělením prestižní 1. ceny konzervatoře.

Během studií se zúčastnil mistrovských kurzů u předních flétnistů, jakými jsou B. Kuijken, A. Marion, J. Zoon, K. Hünteler či K. Zoeller. V koncertní sezóně 1999/2000 byl sólo-flétnistou v Orchestre National de Lyon, a v sezóně 2001/2002 působil na stejném postu v Den Norske Operaen Oslo.

V současné době vyučuje na Pražské konzervatoři a Ostravské univerzitě. Od roku 2001 je pak pravidelně zván na mistrovské kurzy Evropské flétnové akademie v rakouském Fissu a na semináře při festivalu Neuberger Kulturtage.

„Pro flétnu jsem se rozhodl velmi brzy. Na zobcovou flétnu jsem začal hrát coby lehce astmatické dítě v 6 letech na Dřevěné píšťalce u ostravského rodáka Václava Žilky. Po dvou letech si mne s několika dalšími dětmi vybral do svého souboru Pražské flautino a už tehdy bylo vlastně rozhodnuto. Pamatuji si, že ve 4. třídě se nás ve škole ptali, čím jednou chceme v životě být, a já se v záplavě kosmonautů a jiných kuriózních povolání přihlásil k povolání “flétnista”. Pak přišla na řadu konzervatoř v Praze a hra na příčnou flétnu ve třídě Františka Malotína. Ten mi určil jako ideál flétnovou školu ve Francii,“ svěřil se Jan Ostrý se svými uměleckými začátky.

Silvie Ježková studovala hru na klavír na pražské konzervatoři a Akademii múzických umění u Borise Krajného a profesora Ivana Klánského. Absolvovala řadu mezinárodních mistrovských kurzů. Nejvíce ji však inspiroval hudební přístup Rainera Schmidta (Hagen Quartet) a skladatele György Kurtága.

Jako komorní hráčka účinkovala na festivalu Pražské Jaro, v řadě Avro Klassiek v holandské Concertgebouw, na festivalech Lange Nacht der Musik ve Vídni, Les Journées Romantiques du Vaisseau Fantôme v Paříži a dalších. Od roku 2000 působí Silvie Ježková na Pražské konzervatoři.

„Ve Vsetíně společně s klavíristkou Silvií Ježkovou provedeme a představíme skladby od Bohuslava Martinů, Jana Křtitele Vaňhala, Wolfganga Amadea Mozarta a dalších autorů,“ prozradil Jan Ostrý. O hudební entrée večera se postará Matěj Húšť (klavír), žák ZUŠ Vsetín ze třídy učitele Petra Lišky.

Předprodej vstupenek probíhá na pokladně kina Vatra nebo na místě před koncertem. Děti do 10 let mají vstup zdarma, senioři a žáci ZUŠ poloviční vstupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám