Hlavní obsah

Nejlepší helma je inspirována Františkem Šťastným. Design navrhl mladý fanoušek motorek z Ostravy

Novinky, Lukáš Klapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušek motorek, 23letý Vojtěch Staniš z Ostravy, zvítězil v soutěži Birell Helma s návrhem inspirovaným motocyklovou legendou Františkem Šťastným. Svou vysněnou helmu převzal na brněnském Automotodromu v rámci akce Moto Show Rekord. Fanoušci a odborná porota vybrali vítěze z 2500 návrhů.

Foto: Radek Miča

Vítěz soutěže Birell Helma Vojtěch Staniš z Ostravy

Článek

Vítěz soutěže slavného českého jezdce vždy obdivoval a jako malý kluk se s ním dokonce setkal. „Toho setkání si nesmírně vážím. František Šťastný měl srdce bojovníka a líbí se mi na něm, že závody nikdy nevypouštěl. I o 7. místo dokázal bojovat stejně jako o vítězství,“  říká Vojtěch Staniš, který jezdí závody na přírodních okruzích.

Vojtěch Staniš se kromě motorek zajímá také o jejich historii. Když přemýšlel nad designem helmy, měl rychle jasno. Inspirace Františkem Šťastným je pro každého fanouška motorek patrná na první pohled.

Helma je vyvedená ve světle modré barvě a dominuje jí česká trikolora, která je klínovitě zakončená. Na spodní části je číslice 1965. Ta představuje rok, kdy František Šťastný získal poslední pátý titul mistra Československa. 

„Tento rok byl pro český motocyklistický sport zlomový. V Brně se také odjela vůbec první Velká cena, která byla zařazena do kalendáře mistrovství světa,“ dodává Vojtěch Staniš.

Organizátoři soutěže Birell Helma vyrobili jen dva kusy vítězné helmy. Ten druhý je vystaven v restauraci Birell Paddock u Automotodromu Brno a prohlédnout si ji tady může kdokoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám