Hlavní obsah

Nejkrásnější jihočeská louka je na šumavském Javorníku

Novinky, Jakub Straka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník soutěže o nejkrásnější jihočeskou louku zná své vítěze. Stali se jimi manželé Míchalovi a jejich pastviny Tejmlov na šumavském Javorníku.

Foto: Jakub Straka
Článek

Za vítězství v soutěži vyhlašované Institutem aplikované ekologie Daphne pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje obdrželi výherci kromě prestižního ocenění dřevěnou plastiku luční víly, která bude zdobit vítěznou louku.

Oceněná pastvina manželů Míchalových se nachází na Šumavě v nadmořské výšce téměř 900 m. n. m. V roce 1997 zde založili farmu a rozhodli se pro chov skotského náhorního skotu.

„Jsou to atraktivní zvířata vhodná pro spásání luk a ideální do horských podmínek. Obnovili jsme povrchovou stružku. Našim zvířatům jsme chtěli poskytnout dostatek stínu a z krajinářského pohledu louku vylepšit. Proto jsme založili stromovou alej a vysadili i několik solitérních skupin stromů uprostřed pastvin. Výhled z naší louky obsahuje panorama Šumavy jak již s pohledem na Boubín, tak na protější Churáňov se sjezdovkami „na Kobyle“. A v neposlední řadě si užíváme i my výhledu naopak na naši louku s pobíhajícími huňatými telaty připomínající malé medvídky a s pasoucími se kravami a býkem,“ je si vědoma nebývalé krásy své louky Ivana Míchalová.

„K jižním Čechám neodmyslitelně patří zemědělské hospodaření i zachovalá příroda. Soulad hospodaření s přírodou v našem kraji fungoval stovky let a my si přejeme, aby fungoval stovky let i nadále. Přes některé negativní vlivy zemědělství na přírodu věříme, že existuje stále dost těch pozitivních a na ty chceme poukázat. Proto hledáme hospodáře, kteří mají nějaký svůj „kousek přírody“ a dobře na něm hospodaří. Hledáme nejkrásnější jihočeskou louku,“ řekl k cílům soutěže organizátor Martin Střelec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám