Hlavní obsah

Nejen v průběhu Dne stromů lze objevovat podzimní krásu památných velikánů Prahy

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 20. října se u nás slaví Den stromů. Znovu obnovená tradice připomíná jejich význam a důležitost. Na procházkách za nejstaršími stromy Prahy se dozvíte mnoho zajímavostí.

Foto: Aleš Rudl

Krásný buk lesní v oboře Hvězda stojí během prosluněných podzimních dnů za návštěvu.

Článek

Dvacátý říjen je v ČR od roku 2000 pravidelně slaven jako Den stromů. Do Čech tuto myšlenku přinesl Svaz spolků okrašlovacích. Poprvé se u nás hojně slavil v roce 1906. Tradici přerušenou komunistickým režimem obnovil bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Termín byl stanoven s ohledem na vhodnost sázení nových stromů, ale také proto, že v tomto období hrají dřeviny všemi barvami.

Prapůvod Dne stromů bychom hledali ve Spojených státech. Nápad slavit Den stromů tam vznikl už v polovině 19. století. Tamější krajina byla bez stromů a až jeden z prvních osadníků J. Sterling Morton začal v okolí svého domu pěstovat různé druhy stromů, keřů a květin.

Vydavatel novin využil své periodikum k tomu, aby vyzval své spoluobčany k následování jeho příkladu. Vysvětlil důležitost stromů a svým nadšením dokázal strhnout velké množství lidí. Myšlenka se postupně začala šířit na další kontinenty a dnes se Den stromů slaví ve více než 50 zemích světa. Liší se však jeho načasování.

Tipy na procházky za nejstaršími stromy Prahy

V metropoli je v současné době téměř 200 památných stromů. Převládají duby, které se stejně jako ostatní listnáče, v tomto období krásně barví. Košaté koruny má 12 dubů v malebném údolí Zátišského potoka v Hodkovičkách. Na informační tabuli u stromořadí se dozvíte, že byly vysazeny kolem roku 1880 továrníkem Hansem Kropfem, který zde nechal postavit i významnou vilu Latotta, mající charakter letního zámečku.

Zlatavě barevnými lístky buků se můžete brodit v oboře Hvězda na Praze 6. Za památné stromy jsou tam vyhlášeny celkem čtyři a nejmohutnější má obvod kmene více než 5 m. Roste tam i skupina pěti jírovců a ještě jeden dub.

Mohutné lípy rostou například u kaple sv. Anny v Satalicích. K jejímu založení se váže pověst, která je stejně jako dobová fotografie lip umístěna přímo u skupiny čtyř monumentálních stromů.

Máte-li raději platany, tak pod jejich korunami si můžete odpočinout a přečíst si zajímavosti k nim u velikána na Karlově náměstí, který je považován za nejznámější památný strom Prahy. Další najdeme v Kinského zahradě na Smíchově či na ostrově Kampa.

Místa, kde chránění jedinci rostou, a bohatý fotografický doprovod najdete na webu www.prazskestromy.cz, který je průvodcem po památných stromech hlavního města. Přibalíte si na procházku fotoaparát, můžete se vzápětí zúčastnit fotografické soutěže, která na stránkách právě probíhá.

Výběr článků

Načítám