Hlavní obsah

Nedaleko Oravského hradu zve k návštěvě jedinečná památka UNESCO

Novinky, Petr Hejna

Jedná se o typickou stavbu slovenské lidové architektury, a to o roubený dřevěný kostel Všech Svatých v Tvrdošíně. Mnoho turistů, kteří se toulají atraktivní Oravou, tento utajený drobný klenot kraje přehlédne, přestože se jedná o památku světového významu.

Foto: Petr Hejna
Článek

Něco málo přes dvacet kilometrů od hojně navštěvovaného Oravského hradu leží na soutoku Oravy a Oravice město Tvrdošín, v minulosti významné i svojí polohou poblíž hranice s Polskem. Zmiňován je již k snadno zapamatovatelnému roku 1111 v Zoborské listině, od roku 1369 byl zásluhou krále Ľudovíta městem královským.

Pro místní bylo zásadní, že tudy procházela trasa obdoby šumavské Zlaté stezky (kde oním zlatem, stejně jako ve známé pohádce, byla sůl), v tomto případě stezka Jantarová, vedoucí k Baltu. Díky tomu bylo možno obyvatelům města  snadno obchodovat, a to například s medem, solí, chmelem a textilními výrobky - suknem a plátnem. Tvrdošín je uváděn jako jedno z dvacítky nejstarších měst Slovenska.

Nejen na Oravě je možno dohledat dřevěné kostely - dochováno na Slovensku je jich 61 z bývalých tří stovek, většinu z nich tvoří řecko-katolické kostely. Kostel Všech Svatých v Tvrdošíně patří mezi římsko-katolické, zvláštností pak jsou evangelické kostely artikulární, stavěné za hranicemi obcí. Jeho zbudování spadá do 15. století, kdy měl podobu ryze gotickou, renesanční prvky mu přineslo století sedmnácté. Je obklopen hřbitovem, obehnaným zdí se vstupní branou, v ohrazení  jsou patrné otvory pro střílny, najdeme zde dvojicí kostnic.

Odborníci na architekturu ocení jeho konstrukci, běžného návštěvníka zaujme, krom délky použitých trámů, především interiér kostela. Nechybí zde pochopitelně kazatelna, v tomto případě renesanční, časy barokní připomíná oltář z lipového dřeva. Oltářní obraz s motivem všech svatých spodobňuje také postavu Ignáce z Loyoly, ponořeného v modlitby. Rozměrné sochy představují sv. Matouše, sv. Matěje, sv. Justýnu, sv. Margitu, sv. Jana a sv. Barboru.

Co však upoutá nezvyklostí na první pohled, je nástropní iluzivní hvězdná obloha nad oltářem, stejně jako rostlinné  motivy s dvojicí lvů a barvitý deskový strop s motivy květů. Nepřehlédnutelný je i obraz s drakobijcem sv. Jiřím. Prostor pro věřící je rozšířen o galerii na dřevěném ochozu.

Krom toho, že mu náleží titul národní kulturní památka (od roku 1963) je kostel, který byl roku 1993 důkladně restaurován, zapsán také od roku 2008 na seznam světového dědictví UNESCO, a to jako jeden z pouhých osmi.

Pokud se vrátíme zpět stejnou cestou směrem k hradu, po sedmi kilometrech opět narazíme na Podbiel, obec plnou lidové architektury, kde lze odbočit směrem na Liptovský Mikuláš za dalšími turistickými zajímavostmi těchto končin.

Pouhých dvacet kilometrů dál totiž se v Studené dolině nachází komplex lidových domů v muzeu oravské vesnice, seskupený ve skanzenu Brestová-Zuberec, a prakticky v tom samém místě pak leží netypická Brestovská jeskyně, prostá elektrického osvětlení.

Pochopitelně nelze nepřipomenout již zmíněný impozantní Oravský hrad, který ovšem v zimním období, podobně jako medvědi, se ukládá k zimnímu spánku.

Kostel v Tvrdošíně však je možno navštívit celoročně, a to po domluvě na obci, jejímž vlastnictvím objekt je. Kontakty, jak e-mailovou adresu, tak telefon, najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám