Hlavní obsah

Nazí lidští tuleni se zase po roce vykoupou v ledové řece Tichávce

Novinky, Aneta Přadková

Již 18. ročník akce Tichavský Tuleň se bude konat o víkendu 17. a 18. ledna v obci Tichá nedaleko Kopřivnice a Frenštátu pod Radhoštěm. Tuleně pořádá dobrodruh Pavel Knebl. Součástí neobvyklé akce je nedělní koupání nahých otužilců pod splavem v řece Tichávce, která teče pod místním kostelem.

Foto: Aneta Přadková

Recesisté se opět vykoupou v ledové řece Tichávce pod místním kostelem.

Článek

Tichavský Tuleň neformálně začne již v pátek 16. ledna. Ke Kneblům, kteří zde žijí s rodinou velmi skromně, se sjedou cestovatelé, přátelé a lidé alternativního charakteru. Na večer je plánovaná sauna, povídání a lidová zábava.

V sobotu od 16 hodin pak akce začne pro veřejnost v kulturním domě v Tiché, kde se představí cestovatelé Roman Vehovský nebo Tomáš Háček, jehož promítání nese název S harmonikou přes Nový Zéland.

„Letos je to po sedmi letech ročník, který se bude konat v kulturním domě. Těšíme se, že bude legrace, že si popovídáme a v neděli taky zablbneme v řece,“ vypráví Knebl.

Sám se chodí do potoka poblíž svého stavení umýt každý den, proto pro něj ani koupání v lednovém mrazivém počasí není nic, co by ho zaskočilo. „Jestli je deset stupňů nad nulou nebo pod nulou, není podstatné,“ dodává.

Cesta poslední aneb Jak se tři mladice staly ekopohřebnice

Letošní Tichavský Tuleň se ponese také v duchu myšlenek o ekopohřbívání. „Nechceme, aby se dělal byznys z tak přirozených věcí, jako je smrt. K čemu jsou drahé mramorové hrobky pro těla pozůstalých? Měli bychom své blízké pochovat sami vlastními silami a vysadit nad nimi strom, v jehož míze by kolovaly výživné látky ze zetleného těla nebožtíka,“ říká Pavel Knebl. Přednáška o myšlenkách ekopohřebnictví bude též součástí sobotního odpoledne.

V neděli bude akce pokračovat přechodem otužilců – lidských tuleňů – po kládě nad řekou Tichávkou. Málokdo však po ní přejde bez pádu, mnozí z odvážlivců se tak v ledové vodě vykoupou nazí. Ohřívat se budou tradičně u ohně na břehu řeky, kde budou zpívat lidové písně.

Tulení, ráchání, oheň, kláda a muzika

Jak vznikla myšlenka pořádat Tichavského Tuleně? „Impulsem bylo zřejmě motto polárníka Jaroslava Pavlíčka, že pro zvýšení psychické odolnosti člověka je dobré skočit do ledové vody,“ vzpomíná Knebl.

Nejdříve se začal v řece otužovat sám, poté s kamarády. Dnes o Tichavském Tuleňovi ví nejen každý obyvatel Tiché, ale i lidé z blízkého okolí. V neděli po poledni se k řece proto přichází na recesisty podívat stovky lidí.

V přípravě na víkendové radovánky Kneblovi pomáhá také manželka Barbora. Na přednášky a besedy jsou zváni všichni, kteří mají chuť pobavit se, poznat něco nového, zazpívat si či tanečně se vydovádět. V nabitém odpoledni nebude chybět koncert etnopunckového hudebního uskupení Meluzína z Valašského Meziříčí. Zajímavé bude také pohoštění. Plakát akce láká na čaj, polévku nebo včerejší pečivo.

Akce se koná pod záštitou hnutí Techtle – Mechtle za přirozenější vztahy, jehož hlavním přesvědčením je žít tak, abychom škodili přírodě co nejméně a přitom pociťovali co možná největší radost ze života.

Reklama

Výběr článků

Načítám