Hlavní obsah

Návštěvníky Bechyně umí potěšit nejen památky, ale i vyhlídkový okruh

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Cysař

Pří návštěvě jihočeské Bechyně si můžeme si udělat turistický výlet po vyhlídkách - a to přímo v centru a okolí toho města. Jedním z nejzajímavějších míst zmíněné trasy je Náprstkova vyhlídka.

Foto: Jiří Cysař

Bechyňská duha

Článek

Z této vyhlídky máme výhled na pohled na unikátní most, tzv. „Bechyňskou duhu”, dále na údolí Lužnice a Křižíkovu vilovou čtvrť. Jelikož je celá čtyřkilometrová trasa okružní, můžeme si začátek zvolit podle chuti, případně si projít jen část trasy. Trasa je značená místním značením (modro-bílý čtvereček) a v místech, kde kopíruje turistickou trasu, také klasickou značkou.

Bechyňský most (Bechyňská duha), původně nazýván Jubilejní most, je unikátní železobetonový obloukový most přes řeku Lužnici na východním okraji Bechyně. Je sdruženým mostem pro silniční i železniční provoz, vede po něm silnice číslo a železniční elektrická dráha Tábor – Bechyně.

Vydali jsme se z náměstí T. G. Masaryka a pokračovali kolem zámku dolů k druhému mostu přes Lužnici a pak do části Zářečí. Za mostem jsme se dali vlevo a naše kroky nás dovedly k naší první vyhlídce Jiřího Gutha-Jarkovského. Odtud se otevírá výhled především na komplex bechyňského zámku.

Cesta pokračuje lesem na vyhlídku architekta Vratislava Pasovského. Odsud můžete pozorovat zejména panorama kláštera a klášterní zahrady. Jelikož se jedná o vyhlídky, je jasné, že musíme vystoupat do svahu a tak tato trasa není vhodná pro méně zdatné turisty či malé děti. Výhledy jsou opravdu nádherné, nabízejí pohledy na Lužnici i pamětihodnosti města. Obklopeni zelení přímo kousek od centra města si můžeme připadat jako v divoké přírodě. Vyhlídky jsou dobře značeny a tvořeny dřevěnou konstrukcí se zábradlím.

Pak se dostáváme k již jmenované Náprstkově vyhlídce a přes most pokračujeme do centra Bechyně. Procházíme klidným lázeňským městem a pomalu se blížíme zpět k východisku naší trasy - na náměstí.

Zde je do oka padne především Kostel sv. Matěje. Původní stavba snad ze 13. století byla několikrát přestavována, nejvýznamněji počátkem 17. století, kdy byla přistavěna i věž, jedna z dominant města s krásným rozhledem po okolí. Historicky zajímavé vnitřní zařízení kostela pochází převážně ze 16. - 18. století.

Výlet jsme zakončili opět u rozcestníku nad parkem na náměstí, kudy lze dojít na bechyňský zámek nebo do Alšovy jihočeské galerie - muzea keramiky. Expozice keramiky, obsahuje rozsáhlou sbírku prací mezinárodních keramických sympozií. Galerie je umístěna v zámeckém areálu v bývalém pivovaru. V nabídce tu jsou i další z místních muzeí - mj. muzeum turistiky, městské muzeum či hasičské muzeum.

Reklama

Výběr článků

Načítám