Hlavní obsah

Nastal čas skončit s obdobím, kdy se lidé báli říct, co si myslí, říká fotograf Antonín Kratochvíl

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manipulace. Zneužívání slabosti. Politické a obchodní ovládání. Falešný úsměv. Nedostatek zájmu, soutěživosti a profesionality. Ignorance. Co všechno si myslí osobnosti českého společenského dění o situaci v naší zemi, jací jsme a co se u nás změnilo?

Foto: Archív Antonín Kratochvíl: DOGMA

Čtyřnásobný držitel prestižní World Press Photo Antonín Kratochvíl vybízí nejen mladé k aktivnímu zamyšlení nad dogmaty české společnosti

Článek

Fotograf Antonín Kratochvíl vyzpovídal několik známých tváří a podpořil tím výstavu svých fotografií pod názvem DOGMA.

Bolek Polívka, Karel Schwarzenberg, Tonya Graves, Osmany Laffita, David Černý, Jan Hřebejk či Michal Viewegh se zamysleli nad českou společností. Nyní Antonín Kratochvíl vybízí i širokou veřejnost. Konkrétně již 30. října od 18 hodin v autentickém prostředí podkroví galerie Malostranské besedy.

„Nezboříme na místě roky nastavené hranice, nevyřešíme ihned všechny problémy, nebudeme okamžitě lepšími lidmi, ale budeme mluvit, budeme se třeba hádat, budeme přemýšlet a vzájemně se inspirovat a budeme nenásilnou formou bojovat proti našemu dosavadnímu dogmatickému vnímání a uvažování,“ říká k debatě Antonín Kratochvíl, který se zúčastněným na akci i podepíše.

Jsou Češi opravdu tak pasivní, zkostnatělí a strnulí? Najdou se na české společnosti nějaké klady? Na tyto základní otázky hledá Antonín Kratochvíl odpovědi prostřednictvím svých fotografií, ve výpovědích několika osobností kultury a společenského života a rovněž při veřejné debatě s veřejností.

„Cílem výstavy je pokusit se bojovat proti předsudkům, proto je určena každému, kdo přemýšlí a není spokojen s tím, že pluje bezmyšlenkovitě s hlavním proudem. Osobně považuji dogma za nemoc, které se špatně zbavujete. Častokrát jsou to rodiče, kteří předávají své předsudky dětem.  Děti to jenom opakují po rodičích, ale někdy se prostě musí udělat tlustá černá čára a ukončit to. Naším cílem je, aby se společnost trochu posunula a rozpadla se určitá dogmata. Myslím, že nastal čas, abychom se vymanili z období, kdy se lidé báli říct, co si myslí. Je důležité, aby člověk měl prostor k vyjádření svého názoru, aniž by měl strach, co mu na to okolní svět řekne,“ uzavírá Antonín Kratochvíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám