Hlavní obsah

Nahlédněte do minulosti o Víkendu otevřených památkových domků

Novinky, Petra Kučerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend otevřených památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí na Slovácku - Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku - se uskuteční v sobotu a v neděli 3. a 4. června.

Foto: Region Slovácko
Článek

Památkové domky, objekty lidového stavitelství i velká a malá muzea regionu. To vše můžete navštívit v jednom termínu, s průvodcem a včetně bohatých doprovodných programů. 

Využijte služby průvodce i doprovodné programy

Letos už potřetí pořádá Region Slovácko, sdružení pro rozvoj cestovního ruchu ve spolupráci s 34 objekty na Slovácku, během prvního červnového víkendu unikátní akci - zpřístupnění památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí, aniž by bylo nutné prohlídku předem rezervovat.

Objekty budou otevřeny po oba dva dny od 9 do 17 hodin. Téměř ve všech budou probíhat komentované prohlídky, v části objektů pak doprovodné programy s tématem řemesel či tradiční gastronomie.

„K tomu, abychom takovýmto způsobem přiblížili široké veřejnosti historii našeho regionu, nás vedly hned dva záměry - podpora tradiční lidové architektury a současně podpora šetrného cestovního ruchu,“ uvedla Petra Pavelčíková ze sdružení Region Slovácko.

V letošním 3. ročníku se premiérově představí celkem šest objektů: Muzeum Bystřice pod Lopeníkem, Muzeum Sklářství na Stupavě, Talašova usedlost Zlámanec, Sucholožská chalupa v Suché Lozi, Muzeum letecké bitvy v Šanově a Domeček Březová v obci Březová.

„Památkové domky a malá muzea otevíráme letos již potřetí a především zájem a pozitivní ohlasy návštěvníků nás přesvědčují o smysluplnosti celé akce. Uvědomujeme si, že památkové domky a malá muzea jsou velmi cenným dokladem života v obcích, v těch menších často také i jedinou možnou turistickou atraktivitou. Téměř v každé obci jsou tyto objekty využívány především místními obyvateli jako významná součást komunitního života, na druhou stranu jejich praktické využití směřující k rozvoji cestovního ruchu má své rezervy. Není v silách a možnostech každé obce provozovat turistickou atraktivitu s pravidelnou otevírací dobou, proto je pro nás důležité podpořit cestovní ruch v menších obcích prostřednictvím této akce, kdy během jednoho víkendu budou tyto objekty zpřístupněny široké veřejnosti,“ vysvětlil záměr Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko.

Muzea a památky pěšky nebo na kole

Památkovým domkům bude věnován propagační materiál, díky kterému se návštěvník dozví, které obce či soukromí vlastníci zpřístupní své objekty. Součástí materiálu budou i cyklotrasy navržené tak, aby návštěvník mohl během dne navštívit několik památkových domků a současně se mohl bezpečně pohybovat po regionu. Právě tím dostává Víkend památkových domků rozměr podpory šetrného cestovního ruchu na Slovácku.

Informace k této akci budou k dispozici v informačních centrech regionu, v obcích, které jsou do této aktivity zapojeny, na webových stránkách www.slovacko.cz a postupně budou jednotlivé objekty představovány na www.facebook.com/Pamatkovedomky. Akce vznikla za podpory Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám