Hlavní obsah

Na zámku v Čechách pod Kosířem se přetahoval majitel s úřady o nebožtíky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno otevřený zámek v hanácké obci Čechy pod Kosířem je spojen s rodem Silva-Tarouca. V klasicistní stavbě obklopené nádherným parkem byl hostem jeden z nejznámějších českých malířů Josefem Mánesem. Je mu věnovaná i velká část expozice.

Foto: Vratislav Konečný

Zrekonstruovaný zámek v Čechách pod Kosířem, dlouholeté letní sídlo malíře Josefa Mánesa

Článek

Taroucové ale měli s místními úřady dlouholeté spory o své nebožtíky.

Ty nebožtíky vrátíte...!

V parku nedaleko vyhlídkové věže najdete celkem nenápadný pomník, označuje rodovou  hrobku. Nechal ji zbudovat František Josef II. Silva-Tarouca poté, co kryptu v kostele, kde byli příslušníci rodu pohřbeni, vyplavila spodní voda.

Bez vědomí úřadů sem své předky nechal přenést. Musel je ale za krátko za policejní asistence vrátit zpět, někdo ho hbitě udal. Hrabě se ale nevzdal a s úředníky svedl dlouholetou bitvu. Spor nakonec vyhrál a tucet nebožtíků spočinul pod travnatým pahorkem.

Rekonstruovalo se i podle Mánesových kreseb

Zámek byl po léta nepřístupný, otevřel se po rekonstrukci až letos na jaře. Od  padesátých let minulého století tu sídlil dětský domov, mobiliář  byl rozkraden nebo převezen jinam. Panská jídelna sloužila jako tělocvična.

Naštěstí se dochovala řada fotografií a nákresů, takže deset prohlídkových pokojů se postupně zařizovalo do původní podoby. Pomohly i obrazy Josefa Mánesa, který využíval hraběcího pohostinství, a podle jednoho byl zrekonstruován dětský pokoj.

Okouzlující a výstřední malíř

Silva-Taroucové byli Mánesovými mecenáši, visí tu 14 jeho obrazů. Malíř na zámku pobýval dvacet let. V zámeckém rybníku se například naučil plavat. Gisela Taroucová, matka hraběte Františka Josefa II.,  byla Mánesovým andělem strážným. O malíři se zase traduje, že byl výborný společník. Právě proto bylo na zámku stále plno návštěv, zejména dámy z něj byly unešené. Gisela dobře malovala a malbě se věnoval také její manžel  August Alexander, který byl známý jako štědrý mecenáš umění a organizátor společenského života v Čechách.

Výborní hospodáři a mecenáši umění

František Josef II. hrabě Silva-Tarouca, syn Gisely a Alexandra, byl nadaný malíř a také výborný hospodář a chovatel koní, odborník na tvorbu parků a zahrad. Je autorem knih z oblasti historie, dějin umění a pedagogiky.

Výrazně uspořádal zámecký park v  Průhonicích, jehož  vlastníkem byl jeho mladší bratr Arnošt Emanuel. Podílel se také na přestavbě Průhonic do současné podoby.

Zámek v Čechách pod Kosířem je velmi romantický, kromě klasické prohlídkové trasy můžete navštívit i expozici otce a syna Svěrákových, kteří tu mají muzeum  s exponáty ze svých filmů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám