Hlavní obsah

Na Slezskoostravském hradě pálili v pondělí čarodějnice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slezskoostravském hradě se v pondělí 30. dubna pálily čarodějnice. Svižný program, který začal v 17 hodin, byl ukončen ve 22 hodin ohňostrojem a upálením čarodějnice.

Foto: Josef Zajíc

Čarodějky na hradě.

Článek

Již okolo šestnácté hodiny byly fronty na lístky do hradu. Na hrad se dostavilo asi okolo 4000 návštěvníků. Byli spokojeni.

"Poslední dubnová noc je již tradičně spojována s upalováním čarodějnic. Po celé republice se rozhoří tisíce vater, u kterých se lidé sejdou především kvůli světským radovánkám. Málokdo si tuto noc spojí s magickými rituály, na něž věřili naší předci, kteří jim přisuzovali ohromnou moc," řekl mimo jiné čaroděj, který program uváděl.

Návštěvníky na Slezskoostravském hradě byli většinou rodiče s dětmi. Doprovodný kulturní program vyplnili šermíři s tanečnicemi, které na podiu vystřídal velmi kvalitní Bandaband s programem Blues Slezskoostravského hradu. Mezitím se mohli návštěvníci projít hradem, nakoupit vhodné dárky ve stáncích nebo nechat pomalovat svoje děti krásnou, mírně zelenou čarodějkou.

Když se nad hradem začalo stmívat, odstartovala volba nejmenší čarodějnice. Míra  byla udána pohotově a přesně. Která malá čarodějnička se vešla do míry meče, ta prošla. Nejškaredější čarodějnicí byl diváky nakonec zvolen čaroděj. Pak přišly na řadu kejkle a vystoupení fakíra, který chodil, koulel se a válel po střepinách ze skla a nakonec na jeho hrudi, na níž měl desku s hřebíky obrácenými směrem na tělo, rozbili kamarádi cihly napadrť.

Na pódiu se záhy objevila vynikající kapela Clamortis s programem Lotrovský žaltář. Kapelu reprezentovala až čarodějně dobrá bubenice. Pak následoval ohnivý pochod hradem, vystoupení ohnivých žen a mužů, ohňostroj a veliký oheň, ve kterém hořela čarodějnice - a program dospěl do svého cíle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám